Izobraževanje

Univerze se pospešeno pripravljajo na novo študijsko leto

Javne univerze se intenzivno pripravljajo na novo študijsko leto, čeprav je do njega več kot mesec dni. Večina fakultet bo pedagoški proces 1. oktobra začela s t. i. hibridnim modelom, kar pomeni delno v prostorih fakultete ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), delno pa na daljavo.

Na ljubljanski univerzi spremljajo informacije o epidemioloških razmerah v državi. Razmeram se bodo prilagajali v skladu z navodili NIJZ in vlade, so sporočili za STA. Svoje članice oz. fakultete in akademije so pozvali, da glede na specifiko njihovih vsebin predlagajo najustreznejše načine izvajanja pedagoškega procesa ob upoštevanju varnostnih ukrepov.

“Večina naših članic bo študijsko leto začela s tako imenovanim hibridnim modelom. To pomeni, da bo del študentov v predavalnicah, pri čemer bodo upoštevali varnostno razdaljo in druga preventivna priporočila, del študentov pa bo predavanja spremljal na daljavo,” so navedli.

Pri manjših skupinah in dovolj velikih predavalnicah, kjer bo možno zagotoviti varnostno razdaljo, se bo študijski proces lahko izvajal na fakultetah. Ob tem so izpostavili, da bodo vaje potekale v manjših skupinah ob upoštevanju zaščitnih ukrepov, prav tako študijske prakse. Če bi prišlo do poslabšanja razmer in praks ne bi bilo mogoče več izvajati, jih bodo prestavili na čas, ko bo to znova možno.

Univerza v Mariboru se pospešeno pripravlja na novo študijsko leto

Tudi na mariborski univerzi trenutno pripravljajo navodila za izvedbo novega študijskega leta. Pogovarjajo se o več možnostih, kako zavarovati študente in zaposlene. A ob ustrezni izpeljavi vseh študijskih programov in zagotovitvi kakovosti ter ravni znanja.

Kot enega izmed možnih načinov poučevanja za prihajajoče študijsko leto na univerzi vidijo hibridni model. Hibridni model pomeni, da se del študijskih obveznosti izvede oddaljeno, drugi del pa s prisotnostjo študentov na fakultetah. Glede praktičnega dela pa bodo študente posameznih programov seznanili z vsebinami, ki se ne izvajajo na daljavo. A je prisotnost v kraju opravljanja laboratorijskih ali kliničnih vaj nujna in obvezna.

“Pri takih vsebinah bo pedagoški proces potekal nadzorovano v skladu z omejitvenimi ukrepi vlade in NIJZ, se pa v primeru take vrste študijskih programov usklajujemo s pristojnimi organizacijami, ki urejajo področje posameznega resorja,” so za STA pojasnili na univerzi.

Univerza na Primorskem tudi s hibridnim sistemom

Tudi večina fakultet primorske univerze bo študijski proces v študijskem letu 2020/2021 organizirala delno v svojih prostorih, delno pa na daljavo. Kot so sporočili za STA, bodo fakulteta za management ter posamezni programi fakultete za vede o zdravju prilagodili urnike, da bodo študenti le enkrat na teden v prostorih univerze. Menedžment v angleškem jeziku bo sicer edini študijski program, ki bo v celoti potekal na daljavo.

V Visokošolskem sindikatu Slovenije so opozorili, da od pristojnega ministrstva čim prej pričakujejo jasne usmeritve glede izvedbe študija v živo. Če se epidemija ne bo stopnjevala, se zavzemajo, da se večji del študija že oktobra izvede v živo. Ob upoštevanju življenjskih napotilih, ki bodo upoštevala “zrelost odraslih oseb in specifičnost pedagoškega procesa na univerzi”.

Na dodiplomski in enoviti magistrski študij je namreč za prihodnje študijsko leto na univerzah razpisanih 16.948 mest, na katerih je bilo v prvem prijavnem roku sprejetih 11.567 bodočih brucev. Drugi prijavni rok poteka do danes. Razpisali so 6389 vpisnih mest, 4353 za redni in 2036 za izredni študij.

Za vpis v program višješolskega strokovnega izobraževanja poteka drugi in zadnji prijavni rok, ki se bo končal v ponedeljek. Po podatkih višješolske prijavne službe je na voljo skupno 11.156 vpisnih mest, od tega 4317 na izrednih in 6839 na rednih študijih.

 

 STA
 arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button