Znanost

Na UM slavnostno zagnali superračunalnik Maister

Na Univerzi v Mariboru so s simbolnim pritiskom na gumb slavnostno zagnali prototipni superračunalnik, ki je bil zgrajen v okviru projekta "Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – HPC RIVR''.

Slovesnosti so se udeležili predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Štromajer

Prototipni superračunalnik je tako postavljen za namen razvoja in testiranja sistemskih in programskih rešitev za osnovno vozlišče.

Projekt pomembno prispeva k izpolnjevanju ciljev Deklaracije za sodelovanje na področju visoko zmogljivega računalništva (EuroHPC Joint Undertaking). Z njo se je Slovenija, kot država podpisnica, zavezala k vzpostavljanju integrirane in dostopne visoko zmogljive računalniške infrastrukture.

V okviru projekta je bil na UM zgrajen prototipni superračunalnik. Računalnik nosi delovno ime Maister in stoji na dvorišču tehniških fakultet v središču Maribora. Namenjen je razvoju ter testiranju sistemskih in programskih rešitev. Rešitve bodo podlaga za gradnjo primarnega superračunalniškega sistema na Institutu informacijskih znanosti (IZUM).

Kmalu najboljši superračunalnik v Sloveniji

superračunalnik, EuroHPC Joint Undertaking, predsednik Vlade, Vega, UM, Univerza v Mariboru, institutu informacijskih znanosti, izum, Maister

Računska zmogljivost Maistra je do 244 TeraFLOPS, kar je podobno, kot če bi imeli 31.688 planetov Zemlja s 7,7 milijarde ljudmi, ki bi hkrati računali.

Primarni superračunalnik, ki bo nosil ime Vega, bo imel računsko zmogljivost deset PetaFLOPS. Vzporedno pa na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu vzpostavljajo strežniški sistem za oddaljeni dostop, imenovan Trdina, ki je namenjen preizkušanju hitrih povezav in uporabe prototipnega in primarnega superračunalnika v Mariboru z oddaljene lokacije.

Omenjeni sistem bo predstavljal najzmogljivejši javni superračunalnik v Sloveniji – po načelu odprte javne raziskovalne infrastrukture bo namreč na voljo vsem javnim raziskovalnim organizacijam v državi, pa tudi gospodarstvu.

Kaj prinaša superračunalnik?

Projekt HPC RIVR prispeva k trajnostnemu razvoju širše regije. Pričakujejo se boljši rezultati pri opravljanju raziskovalne dejavnosti. Le-ti se bodo kazali prek povečanja znanstvenih in strokovnih publikacij, dviga tehnološke ravni eksperimentalno raziskovalnega dela, novih tehnologij in povečane inovacijske dejavnosti.

Superračunalniki so potrebni za obdelavo čedalje večjih količin podatkov in se lahko uporabljajo za raziskovanje na različnih področjih, od umetne inteligence in informacijske varnosti do znanosti o življenju.

Superračunalnik nastaja v okviru projekta Nadgradnje nacionalnih raziskovalnih infrastruktur (HPC RIVR) in bo eden od osmih, ki se trenutno gradijo v Evropi. V končni fazi naj bi bilo takšnih sistemov v Evropi deset, s tem pa se želi Evropska unija približati ZDA, Japonski in Kitajski, ki trenutno prednjačijo na tem področju.

Projekt HPC RIVR bo združil raziskovalno delo, strokovno znanje in infrastrukturne zmogljivosti. S tem pa bo vplival na dvig kakovosti znanstveno-raziskovalnih dosežkov, izboljšalo se bo podporno okolje za gospodarstvo ter s tem pripomoglo h konkurenčnejšemu gospodarstvu.

Dodatne informacije o projektu so dosegljive na spletni strani https://www.hpc-rivr.si/  .

 

UM, STA
UM

Sorodni članki

Back to top button