SpekterŠport

16 + 8 = 24

24-urni post predstavlja dan v tednu, ko ne jemo nič

Vsako ponedeljkovo jutro nas kondicijski trener pred treningom postavi na tehtnico. S tem beležimo, koliko kilogramov smo izgubile, ali držimo svojo linijo in kdaj nam je prehranjevanje ušlo izpod nadzora. Vsakotedenski ritual spremljajo tudi diskusije o najnovejših dietah in planih treningov, ki bi lahko izboljšali našo predstavo na igrišču. Ob zadnjem tehtanju pa naš trener postreže z idejo o prekinitvenem postu, ki uporablja tudi sam. Ste že slišali zanj?

Delna ali popolna omejitev?

Po krščanskem koledarju naj bi se pretekli mesec, od pepelnične srede do velike sobote, postili. Po pustnem rajanju in obilici hrane ter pijače naj bi se na prvi in zadnji dan ter tudi vsak petek vzdržali mesa. Danes ta post predstavlja zgolj odločitev posameznika in številni se takrat poskušajo odpovedati tudi slabim navadam.

Prekinitveni post bo za tiste, ki ne jeste zajtrka, mala malica.

V drugem pomenu besede post pomeni, da ne jemo trdne hrane, le tekočo. Slednjo največkrat predstavljajo sadni in zelenjavni sokovi. Post ni isto kot dieta, saj gre tukaj predvsem za čiščenje in razstrupljanje organizma. Na ta način iz telesa izločimo različne strupene snovi, ki jih vnašamo v telo. Posledica posta je lahko tudi dolgoročna izguba kilogramov, vendar le, če se po njem zdravo in zmerno prehranjujemo.

Poleg teh dveh načinov postenja je vse bolj popularen prekinitveni post (intermittent fasting). Gre za metodo s pravilom 16 : 8, saj se 16 ur postimo, preostalih 8 ur v dnevu pa jemo. Morda se sliši malce nenavadno, saj v splošnem velja, da je najboljše pojesti več manjših obrokov čez cel dan. Zakaj torej takšno postenje?

Maščoba gre pred mišico

Prekinitveni post naj bi prinašal ogromno prednosti, kot so zmanjšanje vnetnega stanja, več energije in boljši spanec. Vzpostaviti moramo ravnovesje in prekinitev prehranjevanja bo tako močno vplivala tudi na izgubo teže. To seveda ne pomeni, da se celih osem ur lahko nažiramo s prigrizki, temveč z uravnoteženo in kakovostno prehrano. Poskrbeti moramo za zadosten vnos beljakovin, in če želimo shujšati, omejiti ogljikove hidrate.

Na viva.si navajajo, da so sodelujoči v številnih raziskavah s prekinitvenim postom izgubili od štiri do sedem odstotkov obsega pasu v treh do 24 tednih. Na tem območju se maščoba najpogosteje kopiči ter povzroča številne težave in bolezni, od sladkorne bolezni tipa 2 do bolezni srca in ožilja. Športnike ob hujšanju pogosto skrbi, da bodo izgubili tudi mišično maso. Pri takšnem načinu postenja so te skrbi odveč, saj omejevanje kalorij poteka na način, s katerim se prednostno porablja maščobno tkivo in ne mišice.

Zakaj da?

Vsak način prehranjevanja ima svoje prednosti in slabosti. Ena izmed prednosti prekinitvenega posta je ta, da ga lahko prilagodimo glede na svoj urnik. Najbolj veseli boste tisti, ki zajtrka ne jeste, saj ga tukaj lahko brez slabe vesti izpustite in začnete dan z malico oziroma kosilom okrog 11. ure. Tisti, ki zajtrk obožujete, pa se boste morali le malce prilagoditi in ga pojesti kasneje.

Fazo postenja je najboljše pričeti ob koncu tedna, ko ste doma dlje časa.

Zjutraj še vedno lahko spijete kavo ali čaj, kar vam bo pomagalo, da na predavanjih ostanete budni. Čez dan si razporedite še dva ali tri obroke, zadnjega morate zaužiti do 19. ure. Uživate lahko večje obroke, hkrati pa boste tudi bolj siti. S takšnim načinom prehranjevanja boste tudi manj napihnjeni, vaše misli bodo jasnejše, glava in telo pa bosta lažja, še navajajo na aktivni.si.

Nekje se vedno zatakne

Spremembe navadno niso lahke in prva dva tedna bosta najverjetneje težka. Pojavil se bo občutek lakote, saj telo ni vajeno tako dolgega premora brez hrane. Lahko boste razdražljivi in brez energije, vendar se bo vaše telo sčasoma le prilagodilo in kmalu se boste začeli počutiti izvrstno.

Takšno postenje je priljubljeno med številnimi športniki, vendar si morajo pogosto časovno prilagoditi trening. Še vedno je namreč pomembno, da telo pred treningom in po njem dobi zadostno količino hranilnih snovi za energijo in regeneracijo.

Pri športnikih bodo ključno vlogo v času postenja igrali (tekoči) prehranski dodatki.

Moja izkušnja s prekinitvenim postom je bila zato precej kratka, saj zaradi različnih terminov skupinskih treningov med sezono načina prehranjevanja nisem želela toliko prilagajati. Naš kondicijski trener je sicer vztrajal, da bom zjutraj boljše trenirala na tešče, vendar se moje telo s tem ni strinjalo. Morala bom počakati, da se sezona konča, nato pa se ponovno lotim tega prehranskega izziva.

 

Nika BLAGNE
Nika BLAGNE

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button