Šport

Svetovne prvakinje v nogometu so z 1:0 postale Španke

Španska nogometna reprezentanca je na finalni tekmi ženskega svetovnega prvenstva v Avstraliji in na Novi Zelandiji včeraj v Sydneyju premagala Anglijo z 1:0 (1:0). Za Španke je edini gol dosegla Olga Carmona v 29. minuti.

Španija, ki je pred tem najdlje prišla do osmine finala, je na letošnjem turnirju osvojila svoj prvi naslov svetovnih prvakinj. Na minulih osmih tekmovanjih so bile najbolj uspešne nogometašice iz ZDA s štirimi zmagoslavji v letih 1991, 1999, 2015 in 2019. Nemke so dvakrat zmagale v letih 2003 in 2007, po enkrat pa Norvežanke 1995 in Japonke 2011.

Finalni obračun na olimpijskem stadionu v Sydneyju je bil od prve do zadnje minute razburljiv in prepoln lepih nogometnih potez. Po uvodnem tipanju so prvo nevarno akcijo izpeljale Angležinje v 16. minuti, žoga pa je po strelu Lauren Hemp zadela okvir vrat. Le minuto kasneje so zagrozile tudi Španke, po kombinirani akciji se je v sijajni priložnosti znašla Alba Maria Redondo, njen strel pa je z refleksno obrambo zaustavila angleška vratarka Mary Earps.

Dvanajst minut kasneje je Earps le “kapitulirala”. Po grobi napaki njenih soigralk na sredini igrišča je Mariona Caldentey lepo podala do Olge Carmone, ki je z diagonalnim strelom po tleh svoje soigralke popeljala v vodstvo z 1:0.

Španija se je v končnici prvega polčasa priigrala dve lepi priložnosti. V 37. minuti je Irene Paredes z enajstih metrov streljala mimo vrat, v prvi minuti sodnikovega podaljška pa je Salma Paralluelo zadela vratnico.

Kljub zapravljeni enajstmetrovki do zmage

Tudi drugo polovico tekme je bolje pričela Španija. Že v 49. minuti so si Španke priigrale lepo priložnost, po strelu Caldentey pa se je znova izkazala Earps. V 62. minuti je zagrozila tudi Aitana Bonmati, njen strel z 20 metrov pa je končal prek vrat.

V 64. minuti je angleška reprezentantka Keira Walsh v svojem kazenskem prostoru igrala z roko, po posredovanju Vara in nekajminutnem pregledu posnetkov iz vseh možnih kotov pa je ameriška sodnica Tori Penso pokazala na 11-metrovko. Odgovornost je na svoja ramena prevzela Jenifer Hermoso, a jo je angleška čuvajka mreže Earps “prebrala” in ubranila njen strel.

V nadaljevanju so bile bolj aktivne angleške nogometašice, kljub terenski pobudi pa si izrazitih priložnosti niso priigrale. V 13-minutnem sodniškem podaljšku so bile zaradi tvegane in odprte igre Angležinj veliko nevarnejše Španke, v bliskovitih nasprotnih napadih pa niso ukanile obrambe svojih celinskih tekmic, ki so se po lanskem zmagoslavju na evropskem prvenstvu na domačih tleh nadejale še krone na letošnjem mundialu v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

Največja zmaga, ki je oče španske strelke ni dočakal

Zvezdnica tekme in strelka edinega gola, Olga Carmona, je po koncu tekme, osvojitvi naslova in nagradi za najboljšo igralko tekme izvedela tudi zelo žalostno novico. Po dolgi bolezni je že v petek umrl njen oče, vendar ji slabe novice niso sporočili, ker je morala odigrati finale svetovnega prvenstva. Po tekmi je na svojem družbenem omrežju zapisala, da je, ne da bi vedela, na nebu že pred tekmo imela svojo zvezdo.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button