Kultura

Z le 100 evri in nekaj sreče do umetnine Pabla Picassa

Za izjemno nizko ceno se lahko poteguješ za umetnino španskega slikarja Pabla Picassa. Z nakupom srečke za 100 evrov se lahko namreč vsakdo udeleži mednarodnega žrebanja, v kateri bodo izbrali dobitnika platna iz leta 1921. Izkupiček bodo namenili za dobrodelne namene.

Slika je nastala v obdobju, ko je Pablo Picasso “sintetiziral realistične in kubistične tokove” svojega dela. Je pojasnil direktor pariškega muzeja, posvečenega znamenitemu slikarju, Laurent Le Bon. Gre za sliko, “zaradi katere ljudje razmišljajo in sanjajo”.

Sliko kozarca z absintom in časopisa, ocenjeno na milijon evrov, lahko zadeneš za 100 evrov.

Vrednost platna s tihožitjem kozarca absinta in časopisa, ki ga je španski umetnik ustvaril leta 1921, je ocenjena na več kot milijon evrov. Platno lahko zadeneš z nakupom srečke za 100 evrov.

Izkupiček od prodaje srečk bodo organizatorji namenili dobrodelni organizaciji Care za boj proti revščini v Afriki. Milijon evrov bo dobil libanonski zbiralec David Nahmad. Nahmad ima eno največjih zasebnih zbirk Picassa in je tudi prispeval platno za dobrodelni žreb.

Žreb je že bil izveden za drugo Picassovo delo. Pred šestimi leti je njegova risba Moški s cilindrom z žrebom šla v roke 25-letnega nadzornika za požarno varnost iz ameriškega Pittsburgha Jeffreyja Gonana, ki je iskal nekaj, s čimer bi popestril domače prostore. Okoli 50.000 sodelujočih, večinoma iz ZDA, Velike Britanije, Mehike in Brazilije, je uspelo zbrati pet milijonov evrov, ki so jih namenili za ohranitev starodavnega libanonskega mesta Tir.

Upajo, da jim bo tokrat uspelo zbrati 19 milijonov evrov. Dobitnika umetnine bodo izžrebali 6. januarja, sicer majhno verjetnost dobitka pa si je še mogoče zagotoviti z nakupom srečke na spletni strani 1picasso100euros.com.

 STA
Nature Morte, Pablo Picasso, 1921

Sorodni članki

Back to top button