Kultura

Netflix dolgoročno najel kinodvorano za predvajanje svojih filmov

Gre za prvi primer, da je velikan pretočnih vsebin, za katerega so se pojavljale trditve, da bi lahko ogrozil klasično kinematografsko izkušnjo, vzel v dolgoročni najem dvorano za predvajanje svojih filmov.

Kot poroča britanski BBC, ki se sklicuje na hollywoodski portal Deadline, je Netflix podpisal desetletno najemno pogodbo s slovitim kinom Pariz v New Yorku. Pred tem so pri Netflixu za določena obdobja najemal različne kinematografe, da bi si zagotovili, da se bodo filmi lahko potegovali za nagrade.

Kultni kino Pariz so zaprli avgusta, sedaj pa bo po zaslugi Netflixa znova odprt.

V kinu Pariz, ki so ga odprli leta 1948, zdaj predvaja potencialnega kandidata za oskarja, film Marriage Story režiserja Noaha Baumbacha.

S tem so rešili usodo kutnega kina. Hkrati pa bo sedaj dom za posebne Netflixove dogodke, projekcije in premiere pred začetkom distribucije.

Kino Pariz so odprli 13. septembra pred 71 leti, ko je trak prerezala filmska legenda Marlene Dietrich. Bil je ena najpomembnejših ameriških kinodvoran za umetniški film in zadnji kino z enim platnom v New Yorku. Zaprli so ga konec avgusta.

V zadnjih letih so proti pretočnim storitvam, takšnim kot jih ponuja Netflix, večkrat nastopili zagovorniki tradicionalne kinematografije. Zaskrbljenost nad prihodnostjo kinematografske izkušnje filma zaradi konkurence pretočnih vsebin je denimo v začetku leta izrazil režiser Steven Spielberg. Igralka Helen Mirren pa je dejala, da porast gledanja filmov doma “uničuje” ljudi, ki snemajo filme za veliko platno.

 

 STA
Ajay Suresh from New York, NY, USA [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons, dodan Netflix logo

Sorodni članki

Back to top button