Kultura

V prihodnjih dneh nas kultura vabi kar z domačega naslonjača

Slovenski filmski center podarja na ogled izbor slovenskih filmov, Javna agencija za knjigo pa začenja spletno kampanjo. RTV Slovenija je novim okoliščinam prilagodila program, nekatere institucije vsebine ponujajo preko spleta.

Kot so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC), slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci do nadaljnjega podarjajo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bodo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi pa bodo dostopni sedem dni. O novostih bodo obveščali po kanalih Baze slovenskega filma, SFC in na družbenih omrežjih.

Kar iz naslonjača si oglej gledališko predstavo, spoznaj nov slovenski film ali pa preberi knjigo.

Dostopna sta že kratki igrani film Dobro unovčeno popoldne (2016) in celovečerec Dober dan za delo (2018) režiserja Martina Turka. Prvi je na 63. mednarodnem festivalu kratkega filma Oberhausen prejal nagrado v tekmovalnem programu otroškega in mladinskega filma. Film Dober dan za delo je na 22. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za posebne dosežke, svetovno premiero je doživel na predlanskem filmskem festivalu v Sarajevu.

Od četrtka pa bosta brezplačno na voljo kratki film Nenad (2017) scenaristke in režiserke Yuliye Moline in Šum Balkana (2016) dokumentarni film ceste režiserja Borisa Petkoviča. Kaj se zgodi, ko se sodobna improvizirana glasba poveže z balkanskimi uličnimi glasbeniki?

Javna agencija za knjigo vabi k obisku spletnih knjigarn

Javna agencija za knjigo (Jak) z današnjim dnem začenja spletno kampanjo, ki bo trajala dva tedna, in je kombinacija osveščanja o branju ter povabila k obisku spletnih knjigarn, ki omogočajo varno in brezplačno dostavo knjig.

Uporabljali bodo že uveljavljeni ključnik #domacebranje ter delili bralne sezname in priporočila, osveščali o pomenu spoštovanja navodil s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za zdravje tudi skozi nagovore znanih oseb s področja kulture. Hkrati bodo ljudi napotovali na spletne knjigarne, ki omogočajo dostop do e-knjig in fizičnih knjig.

Sporočila, ki jih želijo v tem času izpostaviti, so: branje zmanjšuje negativne posledice stresa, odganja tesnobnost in preganja osamljenost.

Koncerti in predstave na spletu ali televiziji

RTV Slovenija bo, kot so sporočili, tudi v prihodnjih tednih zagotavljala informacije o epidemiji in z njo povezanih vladnih ukrepih, program pa prilagajajo tudi otrokom, ki ostajajo doma.

Na TV SLO 2 bo novost glasbena oddaja, ki jo pripravljajo na Valu 202, s koncerti slovenskih glasbenikov. Na Valu jo bo mogoče slišati ob 16.45, na TV SLO 2 pa videli po 22. uri.

Lutkovno gledališča Ljubljana (LGL) bo v naslednjih dneh nekaj svojih najuspešnejših predstav pokazalo preko spleta. Ogled je mogoč preko spletne strani www.lgl.si ali preko družabnih omrežij.

Tudi na Balassijevem inštitutu v Ljubljani zainteresiranih ne bodo kar tako pustili brez madžarske kulture, gastronomije in iznajdb. Med drugi so na svoji Facebook strani in spletni strani objavili natečaj Reši Rubikovo kocko!, 23. marca bo mogoče spremljati spletni koncert Lugosija Daniela Alija in prijateljev, še danes in v torek pa si je mogoče ogledati dokumentarni film Bela Tarr, nekoč sem bil režiser.

V Gledališču Glej so se prav tako odločili, da omogočijo dostop do umetnosti tudi v teh težkih časih. Na svojih spletnih omrežjih bodo do nadaljnjega ponujali ogled predstav iz Glejevega arhiva.

 

 STA
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button