Kultura

1001 noč ≠ 1001 zgodba

Zagotovo ste že kdaj slišali za zbirko pravljic Tisoč in ena noč. Če ne drugje, potem pri pouku slovenščine v srednji šoli.

Zbirka pravljic, pripovedk, novel, anekdot in humoresk znana pod imenom Tisoč in ena noč združuje zgodbe, ki prihajajo iz več kultur bližnjega vzhoda, iz indijske in egipčanske kulture, tudi iz grške kulture pa najbrž še iz katere.

Avtor oziroma avtorji so neznani, nastajala pa naj bi med 8. in 16. stoletjem. Zgodbe so se dodajale postopoma, vsaka kultura oziroma vsak, ki je zbirko zapisal, izdal je kakšno izpustil, kakšno dodal in kakšno priredil. Iz tega razloga tudi ni mogoče določiti originalne verzije zbirke. Vsaka je nekoliko drugačna od druge.

Vsi poznamo zgodbo o Aladinu in čudežni svetilki. Tudi ta je ena izmed zgodb v zbirki, poleg te pa v zbirki najdemo še mnogo bolj napete, zamotane, srhljive in presunljive. Že če samo obnovimo okvirno zgodbo o sultanu, ki se poroča z lepimi mladimi devicami in jih po eni noči umori, vidite o čem govorimo. Sultana pa uspe pretentati iznajdljiva Šeherezada, ki mu, da bi se izognila gotovi smrti, vsak večer začne pripovedovati zgodbo, ki jo konča na najbolj napetem delu, sultan pa ji iz radovednosti pusti živeti še en dan. In tako se nadaljuje naslednjo tisoč in eno noč, dokler se sultan ne odloči in Šeherezadi pusti živeti. Poleg Aladinove so precej znane tudi zgodbe o Ali Babi in štiridesetih razbojnikih in pa mornarju Sinbadu, ki se na svojem potovanju zaplete v mnoge napete dogodivščine.

V zbirki najdemo čudovite ljubezenske pripovedke, zanimive in poučne zgodbe ter grozljivke, ob katerih bralca spreleti srh. V zahodni kulturi so zgodbe navdihnile mnoge avtorje grozljivk in srhljive poezije, dva izmed teh sta Edgar Allan Poe in H. P. Lovecraft.

 

Kaj pa mislite, koliko zgodb vsebuje zbirka? 1001? Več? Manj?

Število zgodb v zbirki se razlikuje glede na to, katero verzijo držimo v rokah. Nekatere naj bi vsebovale okoli 270 zgodb. Neka druga razlaga pravi, da je zbirke naslov »1001 noč« in ne »1001 zgodba«, zato je prepričanje, da je v zbirki 1001 zgodba napačno. Kakšne zgodbe iz zbirke Šeherezada sultanu pripoveduje po 3, 4, 5 … noči. Nekatere zgodbe trajajo le pol noči, spet druge po 20 noči. Kako je lahko zgodba razvlečena čez 20 noči se sprašujete?

Šeherezada, pametna in pretkana mojstrica pripovedovanja zgodb, jih je umestila eno v drugo. Tako na primer znotraj prvotne zgodbe, ki jo Šeherezada pripoveduje začne lik pripovedovati novo zgodbo, in potem spet nek lik iz te zgodbe začne pripovedovati zgodbo in tako naprej. V nekaterih primerih je na tak način, ena v drugo, ugnezdenih 5 zgodb. Večina izmed nas še en vic komaj pove iz glave, kaj šele, da bi bili sposobni tako naplesti skupaj 5 zgodb eno v drugo in se potem in tega spet vrniti na prvotno.

Zgodbe iz zbirke Tisoč in ena noč so popularne še danes, tako med bralci, kot tudi med pisci gledaliških iger, scenarijev za filme in risanke, poezije … Kako ne bi bile, ko pa pripovedujejo o razburljivih avanturah, magičnih prigodah, razkošnih potovanjih, eksotičnih haremih, bazarjih in drugih čudovitih in zanimivih stvareh arabskega sveta.

Že koga, mika, da bi prebral knjigo? Vendar previdno, ena legenda pravi, da vsak, ki prebere knjigo postane nor, druga, da vsak, ki jo prebere umre. Bi kljub temu bili pripravljeni tvegati?

 

Žana LEITINGER
 Maxfield Parrish [Public domain], via Wikimedia Commons

Sorodni članki

Back to top button