Zdravje

Kaj je AED in kakšen je njegov pomen?

AED oz. avtomatski zunanji defibrilator je prenosna naprava, ki lahko s pomočjo električnega sunka znova zažene srce nekoga, ki je doživel srčni zastoj. Zakaj je tako pomemben? Ker je ključen del oživljanja, ki ga lahko izvedemo tudi laiki. Možnosti za preživetje so kar štirikrat večje, če se z oživljanjem začne takoj po napadu.

Nenaden srčni zastoj že dolgo več ne velja za zaplet, ki se nujno konča s smrtnim izidom. Vseeno pa ostaja na vrhu vzrokov za smrt. Srčni zastoj naj bi v Sloveniji vsak dan doživeli 4 ljudje. Preživetje je velikokrat odvisno od tega, kako hitro se zastoj prepozna, pokliče 112 in nato izvede oživljanje.

Pomemben del oživljanja je uporaba AED-ja, če je le-ta na voljo. Pri človeku, ki se je zgrudil na tla, je naprej potrebno preveriti njegove življenjske znake. To smo se vsi, ki smo opravili vozniški izpit, že naučili na tečaju prve pomoči. Pa je znanje vseeno vredno redno obnavljati.

Kaj storiti ob srčnem napadu?

Najprej osebo stresemo in glasno nagovorimo, da preverimo zavest. Pokličemo na pomoč. Če odziva od bolnika ni, sprostimo dihalno pot in preverimo, če oseba diha. To naredimo tako, da k obrazu bolnika prislonimo uho in lice, da slišimo, če je dih prisoten. Hkrati spremljamo dviganje njegovega prsnega koša. Če zasledimo dihanje, bolnika damo v položaj za nezavestnega, sicer takoj pokličemo pomoč na 112. V klicu moramo povedati kdo kliče, kaj se je zgodilo, kje se je zgodilo, kdaj se je zgodilo, koliko je poškodovancev in kakšno pomoč potrebujemo.

Srčni zastoj, polavtomatski zunanji defibrilator, oživljanje, umetno dihanje, masaža srca, defibrilator, 112
Navodila za uporabo avtomatskega defibrilatorja (vir).

Masaža srca-umetno dihanje v razmerju 30:2

Nato pričnemo s temeljnimi postopki oživljanja: 30 stisov:2 vpiha. Če vemo, da je defibrilator nekje v bližini, ponj pošljemo nekoga od navzočih. Takoj vključimo defibrilator, elektrode namestimo na prsa bolnika in sledimo navodilom. AED oživljanja ne nadomesti popolnoma, ga pa ključno dopolnjuje.

Kako defibrilator deluje?

Defibrilator oz. AED je naprava, ki sproži takojšen električni sunek oz. defibrilacijo. To je zaenkrat edini dokazan učinkovit način zdravljenja nenadnega srčnega zastoja. Defibrilacija pomeni, da skozi prsno steno defibrilator srčni mišici dovede električni tok z namenom, da srčni zastoj prekine. Defibrilatorji imajo vgrajen slovenski modul za glasovno usmerjanje uporabnika, hkrati pa se navodila izpisujejo tudi na LCD zaslonu.

Običajno so nameščeni na mestih, kjer se zadržuje večja količina ljudi – to so nakupovalni centri, kulturni domovi itd. V Mariboru se nahajajo na primer v nakupovalnem središču Europark, Univerzitetni knjižnici Maribor, mestni lekarni v neposredni bližini Trga svobode..

Defibrilator je narejen tako, da prepozna smrtno nevarno motnjo srčnega ritma. To pomeni, da električnega sunka ne bo sprožil, če nevarne situacije ne bo prepoznal. Tako bolnika ne more poškodovati. Pomembno pa je, da smo v osnovi seznanjeni z njegovim delovanjem in smo ga kot orodje, ki velikokrat pomeni razliko med življenjem in smrtjo, pripravljeni uporabiti.

 

Sara VOCOVNIK
Unsplash, Zdravstveni portal,
ikona snemalec Slovenska vojska – Temeljni postopki oživljanja z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED)

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button