ZdravjeŽivljenjski slog

Raziskave kažejo, da ti lahko hišni ljubljenček podaljša življenje

Lastniki hišnih ljubljenčkov že vedo, da sprehodi in crkljanje prinašajo prijetne občutke. Sedaj to dokazujejo tudi znanstvene raziskave, ki pravijo, da nam hišni ljubljenčki lahko pomagajo živeti dlje.

Če si deliš dom s hišnim ljubljenčkom, si verjetno že opazil, da ima to mnoge pozitivne plati. Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) pa pojasnjuje, da lastništvo hišnih ljubljenčkov pomaga pri obvladovanju depresije, stresa, tesnobe in osamljenosti.

Če imaš psa, boš živel dlje

Strokovnjaki so ugotovili, da lastništvo psa lahko pomaga živeti dlje. Raziskave namreč kažejo, da je lastništvo psa povezano s 24 % manjšim tveganjem za smrt. To pozitivno vpliva predvsem zaradi dveh glavnih dejavnikov:

  • Psi izboljšujejo kardiovaskularno zdravje s spodbujanjem večje telesne aktivnosti.
  • Psi zagotavljajo občutek socialne povezanosti.

Pozitivne posledice

Strokovnjakinja iz Inštituta za raziskovanje vezi med ljudmi in živalmi (HABRI) pojasnjuje, da lahko vez med človekom in živaljo pozitivno vpliva na čustveno, psihološko in fizično zdravje ter dobro počutje ljudi. Lastniki psov imajo več verjetnosti, da dosežejo priporočeno količino telesne aktivnosti s hojo, kar lahko izboljša njihovo kardiovaskularno zdravje in zniža krvni tlak.

hišni ljubljenček, mačka, pes
Tesni stiki s hišnim ljubljenčkom lahko nudijo zaščitni učinek pred okužbami s Clostridioides difficile (pogosto imenovanimi C. diff).

Lastništvo psa lahko izboljša tudi zdravstveno stanje po srčnem infarktu. Študija je namreč pokazala, da imajo bolniki s srčnim infarktom, ki živijo sami in imajo psa, 33 % nižje tveganje smrti v primerjavi s tistimi, ki nimajo psov.

Ali to velja za vse hišne ljubljenčke?

Obstajajo dokazi, da lahko lastništvo hišnih ljubljenčkov na splošno prinese zdravstvene koristi, ki ti pomagajo živeti dlje. Lastniki mačk imajo manjše tveganje za smrt zaradi kardiovaskularnih dogodkov. Lastništvo hišnih ljubljenčkov na sploh pa lahko pomaga pri obvladovanju tvojega visokega krvnega tlaka.

Poleg tega raziskave kažejo, da lahko redni stiki s hišnimi ljubljenčki okrepijo imunski sistem in zmanjšajo tveganje za nekatere okužbe. Stalna izpostavljenost psom in mačkam lahko zmanjšuje tveganje za razvoj alergij na hrano pri otrocih, kar kaže na pozitivne učinke za tvoje zdravje.

hišni ljubljenček, žival, zajec, zajček
Lastništvo hišnih ljubljenčkov ali zgolj prisotnost spremljevalne živali prinaša zdravstvene koristi, vključno z izboljšavami v duševnem, socialnem in fiziološkem zdravstvenem stanju.

Torej, vzemi frizbi, povodec, krtačo ali priboljšek in nameni svojemu malemu prijatelju nekaj ljubezni. Strokovnjakinja pravi, da sta osamljenost in socialna izolacija lahko pomembni grožnji za zdravje. Medtem ko raziskave močno nakazujejo, da socialne povezave z živaljo močno podaljšajo tvoje življenje.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button