KulskoPrehranaŽivljenjski slog

Dejstva o hrani, ki jih še ne poznaš

Pripravi se na pogostitev z neustavljivo paleto dejstev o hrani, ki jih zagotovo še ne poznaš. Pripravi si kakšen prigrizek, da te ne bo preveč zdelala lakota.

Oh, hrana! O njej razmišljamo, se o njej pogovarjamo, jo nakupujemo, z veseljem pripravljamo, naročamo in v njej uživamo. Ob vsej tej hrani pa pogosto pozabimo na dejstva, ki bi nam pomagala razumeti, kaj je na našem krožniku, kateri okusi se najlepše prepletajo, kakšen je izvor hrane … Če samo spomnimo na nekaj hitrih fun factov: le majhen del Američanov uživa črno kavo, McDonald’s ni najstarejša restavracija s hitro prehrano, lazanja v resnici izvira iz Grčije …
Pa še vsa ta dejstva o hrani poglejmo še malce podrobneje.

1. Teoretično gledano so banane jagode

Banane so in ostajajo eden najpriljubljenejših sadežev v vsakem gospodinjstvu. Zanimivo pa je, da banane teoretično gledano uvrščamo med jagode, ker izvirajo iz enega samega semena.

2. McDonald’s ni najstarejša veriga hitre prehrane

Hitra prehrana v zadnjih desetletjih rešuje marsikateri vsakdan, ko enostavno ni časa za kuhanje. Medtem ko nekateri mislijo, da je McDonald’s začetnik verig restavracij s hitro prehrano, to mišljenje pravzaprav velja za zmotno. Prva veriga restavracije s hitro prehrano se je namreč imenovala White Castle, ustanovljena pa je bila v Kansasu leta 1921.

hrana, dejstva, zabavna dejstva
McDonald’s ni najstarejša veriga restavracij s hitro prehrano.

3. Zelenjava z največ vitamina C je …

Porcija brokolija v velikosti skodelice vsebuje 81 miligramov vitamina C, kar je 18 gramov več, kot bi ga dobili iz cele pomaranče. Enaka količina brokolija zagotavlja 3 grame beljakovin, 2,5 grama vlaknin in 31 kalorij. Zelena zelenjava je doma v Aziji in Sredozemlju, v ZDA pa so jo uvedli šele pred nekaj sto leti – najbrž v kolonialnem obdobju.

4. Za jabolka v Ameriki so odgovorni romarji

Če govorimo o hrani seveda ne moremo mimo …  Jabolk. Pred nekaj sto leti so romarji v koloniji Massachusetts Bay posadili prve ameriške jablane. Danes pa nasade jabolk najdemo v skoraj vsaki državi. Jabolka vsebujejo približno 5 gramov vlaknin in ne vsebujejo maščob, natrija ali holesterola. Z grižljajem jabolka torej ne moremo zgrešiti!

5. Čeprav Italija pogosto dobi vse zasluge, lazanja v resnici izvira iz Grčije

Plasti za plastmi rezancev in sira so pogosta stalnica italijanskih nedeljskih kosil. Pred stoletji je lazanja dobila ime po fermentiranih rezancih lagon, ki so bili priljubljeni v stari Grčiji, od koder lazanja tudi izvira. Lazanja je v Italijo prišla s pomočjo rimskih osvajalcev.

6. Sladoled je ena najstarejših sladic na svetu

Izvor te preproste sladice, ki jo obožujemo vsi sega v 2. stoletje pr. n. št., pravijo strokovnjaki Mednarodnega združenja mlečnih izdelkov. Številni zgodnji vladarji, med njimi Aleksander Veliki in Neron Klavdij Cezar, naj bi uživali sneg z okusom medu ali sadnih sokov.

7. Večina grozdja konča kot vino

Grozdje je priljubljeno po vsem svetu in je zrelo za preobrazbo – pravzaprav je velika večina pridelanega grozdja pahnjena v usodo, da postane vino. Grozdje ponuja veliko različnih vitaminov in mineralov, rdeče pa vsebuje še nekoliko več antioksidantov.

hrana, dejstva, zabavna dejstva
Imaš raje belo ali rdeče grozdje?

8. Med poplavo različnih okusov čipsa je najbolj priljubljen …

Največjo priljubljenost med čipsi še vedno uživa navaden, soljen čips. Raziskava je pokazala, da drugo mesto med okusi čipsa med Američani zaseda tisti z BBQ okusom.

9. Rumena paprika naj bi bila najboljša izbira za naše oči

Ne glede na barvo je paprika bogata z različnimi snovmi, ki dobro denejo celotnemu telesu. Rumena oziroma oranžna paprika pa naj bi imela 10-krat večjo količino dveh karotenoidov, ki podpirata zdravje oči.

Hrani torej posvetimo dobršen del vsakodnevnega razmišljanja. Nikar pa ne pozabimo tudi na zdravo prehranjevanje, preverjanje izvora živil in predvsem uživanje v kuhinji ob pripravljanju slastnih dobrot.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button