Dejstva o hrani, ki jih še ne poznaš
Pripravi se na pogostitev z neustavljivo paleto dejstev o hrani, ki jih zagotovo še ne poznaš. Pripravi si kakšen prigrizek, da te ne bo preveč zdelala lakota.

Oh, hrana! O njej razmišljamo, se o njej pogovarjamo, jo nakupujemo, z veseljem pripravljamo, naročamo in v njej uživamo. Ob vsej tej hrani pa pogosto pozabimo na dejstva, ki bi nam pomagala razumeti, kaj je na našem krožniku, kateri okusi se najlepše prepletajo, kakšen je izvor hrane … Če samo spomnimo na nekaj hitrih fun factov: le majhen del Američanov uživa črno kavo, McDonald’s ni najstarejša restavracija s hitro prehrano, lazanja v resnici izvira iz Grčije …
Pa še vsa ta dejstva o hrani poglejmo še malce podrobneje.
1. Teoretično gledano so banane jagode
Banane so in ostajajo eden najpriljubljenejših sadežev v vsakem gospodinjstvu. Zanimivo pa je, da banane teoretično gledano uvrščamo med jagode, ker izvirajo iz enega samega semena.
2. McDonald’s ni najstarejša veriga hitre prehrane
Hitra prehrana v zadnjih desetletjih rešuje marsikateri vsakdan, ko enostavno ni časa za kuhanje. Medtem ko nekateri mislijo, da je McDonald’s začetnik verig restavracij s hitro prehrano, to mišljenje pravzaprav velja za zmotno. Prva veriga restavracije s hitro prehrano se je namreč imenovala White Castle, ustanovljena pa je bila v Kansasu leta 1921.

3. Zelenjava z največ vitamina C je …
Porcija brokolija v velikosti skodelice vsebuje 81 miligramov vitamina C, kar je 18 gramov več, kot bi ga dobili iz cele pomaranče. Enaka količina brokolija zagotavlja 3 grame beljakovin, 2,5 grama vlaknin in 31 kalorij. Zelena zelenjava je doma v Aziji in Sredozemlju, v ZDA pa so jo uvedli šele pred nekaj sto leti – najbrž v kolonialnem obdobju.
4. Za jabolka v Ameriki so odgovorni romarji
Če govorimo o hrani seveda ne moremo mimo … Jabolk. Pred nekaj sto leti so romarji v koloniji Massachusetts Bay posadili prve ameriške jablane. Danes pa nasade jabolk najdemo v skoraj vsaki državi. Jabolka vsebujejo približno 5 gramov vlaknin in ne vsebujejo maščob, natrija ali holesterola. Z grižljajem jabolka torej ne moremo zgrešiti!
5. Čeprav Italija pogosto dobi vse zasluge, lazanja v resnici izvira iz Grčije
Plasti za plastmi rezancev in sira so pogosta stalnica italijanskih nedeljskih kosil. Pred stoletji je lazanja dobila ime po fermentiranih rezancih lagon, ki so bili priljubljeni v stari Grčiji, od koder lazanja tudi izvira. Lazanja je v Italijo prišla s pomočjo rimskih osvajalcev.
6. Sladoled je ena najstarejših sladic na svetu
Izvor te preproste sladice, ki jo obožujemo vsi sega v 2. stoletje pr. n. št., pravijo strokovnjaki Mednarodnega združenja mlečnih izdelkov. Številni zgodnji vladarji, med njimi Aleksander Veliki in Neron Klavdij Cezar, naj bi uživali sneg z okusom medu ali sadnih sokov.
7. Večina grozdja konča kot vino
Grozdje je priljubljeno po vsem svetu in je zrelo za preobrazbo – pravzaprav je velika večina pridelanega grozdja pahnjena v usodo, da postane vino. Grozdje ponuja veliko različnih vitaminov in mineralov, rdeče pa vsebuje še nekoliko več antioksidantov.

8. Med poplavo različnih okusov čipsa je najbolj priljubljen …
Največjo priljubljenost med čipsi še vedno uživa navaden, soljen čips. Raziskava je pokazala, da drugo mesto med okusi čipsa med Američani zaseda tisti z BBQ okusom.
9. Rumena paprika naj bi bila najboljša izbira za naše oči
Ne glede na barvo je paprika bogata z različnimi snovmi, ki dobro denejo celotnemu telesu. Rumena oziroma oranžna paprika pa naj bi imela 10-krat večjo količino dveh karotenoidov, ki podpirata zdravje oči.
Hrani torej posvetimo dobršen del vsakodnevnega razmišljanja. Nikar pa ne pozabimo tudi na zdravo prehranjevanje, preverjanje izvora živil in predvsem uživanje v kuhinji ob pripravljanju slastnih dobrot.