Potovanje

Študent na izmenjavi … odraste

Vsaj tri stvari te spremenijo na bolje, ko se vrneš z nekajmesečnega bivanja v tujini

Marsikateri študent, ki se vrne iz študentske izmenjave, govori o študijskih obveznostih, še več pa o (ne)pozabnih študentskih zabavah. Ne namenoma pa zamolči mnoge druge stvari, zaradi katerih se je spremenil in dozorel.

 

Vrneš se kot Master Chef

V tujini ne poznajo takšne oblike subvencionirane študentske prehrane kot jo imamo v Sloveniji. Našemu sistemu so najbližje menze, ki pa ponujajo hrano, ki je vedno enakega okusa. Zato si kot študent primoran stopiti v kuhinjo in začeti s kuho. Testenine s tunino iz konzerve, ki so do zdaj veljali za največji dosežek, postanejo monotone in zato si primoran poizkusiti mnoge druge recepte, ker pa je hrana v restavracijah predraga za študentski žep.

 

Znaš več kot le naročit pivo

Ko se vrneš iz tujine je znanje angleškega jezika na mnogo višjem nivoju kot pa je bilo pred odhodom. Ker je zelo malo možnosti, da bo poleg tebe še kdo, ki govori slovensko, je to logično. Ne samo to. Domov se vrneš tudi z (boljšim) znanjem jezika države, ki te je gostila. Od začetnega pozdrava in naročanja piva (ja … to znamo vsi) prideš skoraj do faze, ko native film gledaš brez podnapisov.

 

Orientacija ti več ne predstavlja težave

V študentskih domovih, hostlih, na fakultetah … povsod so informacije o za študente pomembnih točkah, natisnjene ne klasičen zemljevid. V kolikor si na izmenjavi znotraj EU, ti to ne predstavlja težave, ker enostavno vklopiš prenos podatkov in se odpraviš na pot. V ostalih državah, pa je ta prenos podatkov zelo drag. Zato se naučiš brati zemljevide. Z opazovanjem okolice si to tudi hitreje zapomniš in posledično se dosti bolje orientiraš.

 

 DOSTOP.si
 splet (vir)

Kako v tujino marec 2019

 

Sorodni članki

Back to top button