Potovanje

Policija ta teden poostreno nadzira uporabo telefona med vožnjo

Agencija za varnost prometa in policija danes začenjata prvo letošnjo nacionalno preventivno akcijo Varno brez telefona v prometu. V času akcije, ki se bo sklenila v nedeljo, bo policija nadzirala uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav, ki motijo voznikovo vidno ali slušno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.

Agencija bo z medijskimi aktivnostmi ter v sodelovanju s svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ljubljana tudi z nadcestnimi transparentni opozarjala na tveganja, ki jih prinaša uporaba mobilnega telefona v prometu.

Poleg tega bodo pozorni tudi na druge prekrške, predvsem tiste, povezane z izpostavljenimi udeleženci v prometu, pešci, kolesarji, vozniki e-skirojev.

Agencija za varnost prometa in Policija pozivata: “Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih naj počakajo. Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!”

Po navedbah agencije so mobilni telefoni zadnje desetletje eden od večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Po različnih mednarodnih raziskavah se namreč ob uporabi mobilnega telefona tveganje za nastanek prometne nesreče poveča od štiri- do 23-krat.

V lanskem letu je policija ugotovila 25.670 kršitev po 35. členu zakona o pravilih cestnega prometa, ki prepoveduje uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Leto prej je bilo takšnih kršitev za 23 odstotkov več, kar 33.297. Ob poostreni zakonodaji upad na policiji pripisujejo nadzoru policije in tudi ozaveščanju, ki ga agencija izvaja skozi vse leto.

Kakšne so kazni?

Od avgusta 2021 so kazni za uporabo telefona med vožnjo opredeljene tudi v Zakonu o pravilih cestnega prometa.  Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike motornih vozil predpisana kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa kazen za uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Pozornost med vožnjo motijo tudi druge dejavnosti

Vizualno pozornost voznikov poleg mobilnega telefona najbolj zmotijo aktivnosti znotraj avtomobila, ki se nanašajo predvsem na nastavljanje sistemov znotraj avtomobila in jih vozniki opravljajo brez razmišljanja o posledicah. Poleg uporabe telefona, se je za zelo problematično aktivnost izkazalo nastavljanje klimatskega sistema, tempomata, navigacije in radia. Gre za motnje, ki jih vozniki opravljajo skoraj nezavedno, čeprav bi lahko njihovo uporabo brez težav preložili na kasnejši čas.

Najdaljši odstotek trajanja pogledov stran od prometnega okolja je ob nastavitvah klimatskega sistema, pri čemer so vozniki na cesto gledali manj kot polovico časa in med nastavljanjem radia, pri čemer je bil pogled na cesto usmerjen le tretjino časa.

Najbolj izpostavljena skupina voznikov so poklicni vozniki, saj so zaradi narave dela izpostavljeni večjemu naboru motenj znotraj vozila, poleg tega pa so pogosteje pod vplivom drugih dodatnih dejavnikov, kot sta utrujenost ali motnje kognitivne pozornosti.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button