Oglasno SporočiloTehnologija

Mini vodnik, kako izbrati najbolj ustrezen tablični računalnik

Sodobna družba je medsebojno prepletena in povezana, kar lahko vidimo na vsakem koraku. To novo realnost lahko vidimo dobesedno na vsakem koraku. Danes tako le s težavo najdemo točko, na primer hotel, gostinski lokal ali drugi javni prostor, kjer ne bi bil na voljo brezžični internet.

Še dobro desetletje in pol nazaj smo mrzlično iskali točke v mestih, kjer je bil na voljo internetni dostop. Danes pa se lahko na splet povežemo povsod. Hud preskok v digitalizaciji pa opazimo tudi drugod, na primer na sredstvih javnega prevoza, kjer je čedalje več zaslonov, bodisi za oglase, bodisi tistih, v katere buljijo potniki.

Priznati si moramo, da si danes življenja brez pametnih naprav in spleta ne znamo več predstavljati. Seveda to ne pomeni, da bi se svet podrl, če se za nekaj ur odklopimo od zaslonov. A zdi se, da bomo vsak trenutek zamudili nekaj silno pomembnega, lahko med novicami, morda pa na družbenih omrežjih.

Vsekakor je pritisk digitalizacije velik in prav zato se je nekdanja vlada odločila, da bo spodbudila digitalizacijo Slovenije. Razdelili so digitalne bone v vrednosti 150 evrov. Pri tem so se krepko ušteli in znaten delež javnega denarja je tako, namesto za nakup računalnikov ali tabličnih računalnikov, ki bi spodbudili večjo vključenost celotne družbe, šel za nakup slušalk in druge opreme, ki z vključevanjem v digitalne procese nimajo dosti skupnega.

Ne glede na to pa smo za vse, ki vas zanima nakup novega tabličnega računalnika, pripravili mini vodnik, kako izbrati najboljšega za vaše potrebe in želje. Pred nakupom take naprave je smotrno premisliti o potrebah in namenih uporabe. Le tako boste lahko izbrali najboljši tablični računalnik za vaše potrebe, ki bo znotraj vašega proračuna.

tablični računalnik, tablica

Tablični računalnik naj bo, a kakšen?

Najprej in na začetku morate premisliti o svojih potrebah. Ali ste nameravali tablični računalnik izbrati za lažje delo pri šolanju in študiju? Bo tablični računalnik namenjen zabavi? Ali pa bi tablični računalnik uporabljali na poti, ker je priročen in omogoča, da imate vse pomembne aplikacije za delo venomer pri roki? Nenazadnje pa lahko tablični računalnik uporabljate tudi za branje knjig, novic in revij. Tablični računalnik tako ponuja več kot tisoč možnosti, ki jih lahko izkoristite. Vsaka tablica ima svoje prednosti in zato je potrebno premisliti o prioritetah.

S tem ciljamo na dejstvo, da je povsem nepotrebno, da imate ogromno velikost delovnega spomina, če boste na tabličnem računalniku le prebirali knjige. Če pa ste po drugi strani študentka ali študent in imate za šolanje odprtih več deset aplikacij hkrati, potem je zagotovo bolje, da je delovni spomin večji. S tem se boste izognili frustrirajočemu čakanju pri nalaganju zahtevnejših vsebin, prav tako pa boste navdušeni nad odzivnostjo tabličnega računalnika.

Kako velik naj bo trdi disk in kako ekran?

Enako velja tudi za velikost trdega diska. Če veliko fotografirate in radi urejate slike, potem je že dobro, da imate veliko prostora na trdem disku, sicer pa boste le plačali višjo ceno za količino, ki je ne potrebujete.

Pomemben vidik pri vsaki pametni napravi je seveda zaslon. Pri tem imamo v mislih velikost ekrana ter resolucijo. Najmanjši tablični računalniki imajo zgolj nekaj palcev in so malo večji od največjih pametnih telefonov, po drugi strani pa imajo največji tablični računalniki diagonalo zaslona v rangu prenosnih računalnikov. Običajno cena z velikostjo ekrana raste, zato je dobro v obzir vzeti namen vaše uporabe tabličnega računalnika.

tablični računalnik, tablica

Pomemben, a ne odločilen vidik predstavlja tudi operacijski sistem tabličnega računalnika. Ta se primarno deli na tri večje kategorije: Android, Windows in Apple. Proizvajalci programske opreme so seveda razvili namenske aplikacije za vse tri poglavitne sisteme, zato ne bi smeli imeti težav z vsebinami. Kljub temu pa velja omeniti, da so določene aplikacije na voljo le pri določenem operacijskem sistemu, zato se pred nakupom pozanimajte.

Če bi pa radi za svoj novi tablični računalnik plačali najnižji znesek, vam svetujemo, da obiščete spletno mesto ceneje.si, kjer lahko primerjate več sto tabličnih računalnikov. S pomočjo filtrov boste hitro našli želeno napravo, sistem pa vam bo priporočil spletno stran, ki ponuja najnižjo ceno. Če pa to ni dobitna kombinacija.

ceneje.si
Pexels

Sorodni članki

Back to top button