Tehnologija

Mesec kibernetske varnosti poziva k premišljenemu klikanju po spletu

Spletne goljufije na uporabnike prežijo vsak dan, oktober pa je mesec, ko se velja pri brskanju po spletu malo ustaviti in premisliti, preden kliknemo. Začel se je namreč mesec kibernetske varnosti - vsakoletna kampanja EU za ozaveščanje pred spletnimi goljufijami. Ves mesec bo potekalo na stotine dejavnosti, tudi v Sloveniji.

Letošnji evropski mesec kibernetske varnosti je že osmi po vrsti. Letos so spet v ospredju kibernetske goljufije, ki so se s pandemijo covida-19 še pomnožile. Tako so sporočili iz nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost Si-cert.

Izredne okoliščine so čez noč spremenile naše delovno okolje, način nakupovanja in komunikacije, kar so izkoristili tudi spletni goljufi. Na odzivnem centru Si.cert izpostavljajo, da so od marca obravnavali rekordno število phishing prijav. Največ jih je bilo avgusta, ko so odstranili kar 80 phishing spletnih mest, namenjenih kraji gesel.

Prihajajo novi trendi prevar

Še vedno so najbolj zaželena gesla za elektronsko pošto. Ta namreč goljufom omogočajo številne nadaljnje zlorabe, vendar so na obzorju novi trendi. Očiten je denimo porast poskusov kraj številk kreditnih kartic. Največkrat so zlorabljena elektronska sporočila dostavnih podjetij, da nas čaka paket, plačati moramo le še stroške dostave. Vendar nepremišljen klik na povezavo pelje na lažno spletno stran, kjer naj bi vpisali številko kreditne kartice.

Prav tako so v porastu prevare z različnimi “investicijskimi paketi”. Zato v Si.certu pozivajo k previdnosti pri vlaganjih v različne kripto naložbene pakete, ki se oglašujejo na agresiven in zavajajoč način.

Evropski mesec kibernetske varnosti usklajujeta Agencija EU za kibernetsko varnost (Enisa) in Evropska komisija, podpirajo pa jo države članice EU in več kot 300 partnerjev. Si.cert je institucionalni partner v Sloveniji.

Da bi z izobraževanjem in izmenjavo dobrih praks povečali ozaveščenost o kibernetski varnosti, bo ves oktober po Evropi potekalo na stotine dejavnosti. Njihov namen je obravnavanje varnostnih vprašanj v zvezi z digitalizacijo vsakdanjega življenja, ki so se s koronavirusno pandemijo še pomnožila. Kampanja 2020 poteka pod geslom Pomisli, preden klikneš!

Slovenski stand-up komiki opozarjajo na spletne prevare

Slovenija bo tudi letos sodelovala s programom osveščanja Varni na internetu. Spletne uporabnike bodo ves mesec opozarjali na različne spletne goljufije, vendar na inovativen način, in sicer s spletno oddajo z gosti iz sveta stand-up komedije. Prvo si je mogoče ogledati spodaj, nove oddaje pa bodo sledile vsak četrtek. Organizatorji obljubljajo veliko smeha in uporabnih nasvetov.

 

 STA
Pixabay
ikona snemalec Varni na internetu

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button