Tehnologija

Poletje superračunalništva

Odlična priložnost.

Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani je vključena v velik evropski projekt PRACE-6IP, v sklopu katerega na nivoju cele Evrope ponovno organizirajo poletno usposabljanje študentov za delo s superračunalniki, imenovano Poletje superračunalništva 2019.

 

Usposabljanje bo potekalo od 1. julija 2019 do 31. avgusta 2019 v dveh delih

  • Prvi teden usposabljanja bo skupen za vse: na italijanskem superračunalniškem centru CINECA v Bologni bodo vsi udeleženci deležni uvodnega usposabljanja za delo s superračunalniki.
  • Preostali čas do konca avgusta bodo udeleženci preživeli v enem od vrhunskih superračunalniških centrov v Evropi, kjer bodo delali na izbranem študentskem projektu.

Študenti dobijo v sklopu tega programa pokrite vse stroške: stroške uvodnega tedna v Italiji, stroške potovanja v Italijo in v izbrani superračunalniški center, stroške nastanitve ter še štipendijo.

Ob koncu poletja bo​do študenti pripravili poročilo in video posnetek o rezultatih dela. Organizacija PRACE bo podelila dve nagradi:

  • za najboljši projekt in
  • za najboljšo promocijo superračunalništva.

Razpis je odprt od 18. januarja 2019 do 25. februarja 2019 na spletni strani. Na tem naslovu je tudi seznam študentskih projektov. Izbranih bo 25 udeležencev na osnovi nevtralnega ocenjevalnega postopka. V preteklosti je že bilo nekaj slovenskih študentov izbranih in upamo, da bo tako tudi letos.

Prijave so dobrodošle iz vseh disciplin. Predhodne izkušnje s superračunalniki niso potrebne, saj bo uvodno usposabljanje zagotovljeno. Pričakujejo osnovna znanja o programiranju ter veliko željo po učenju, kako s superračunalniki reševati znanstvene in inženirske probleme.

Na to usposabljanje prednostno vabijo študente zaključnih letnikov dodiplomskega študija in študente magistrskega študija.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUM
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button