Tehnologija

iPhone 12: brez polnilca in slušalk – poteza za okolje ali dobiček?

Apple je nedavno predstvil nov model svojega telefna iPhone 12, ki pa na veliko presenečenje ob nakupu ne bo imel priloženih slušalk in hišnega polnilca. Apple pravi, da želijo s tem zmanjšati odpadke. Pa to drži?

Zmanjšanje odpadne embalaže in e-odpadkov

Ob nakupu novega telefona iPhone 12 bo priložen le podatkovni kabel. Ta bo na eni strani oblike USB-C, na drugi pa Lightning. Apple pravi, da bodo s tem, ko slušalke in adapter oz. hišni polnilec ne bodo priloženi, zmanjšali negativen učinek na okolje.

Manj bo embalaže in emisij ogljikovega dioksida, ki bi se sprostili pri izdelavi obeh produktov. S tem skušajo zmanjšati tudi e-odpadke, ki so velik problem modernega sveta in h katerim veliko prispeva tudi izdaja vedno novih Applovih produktov. Čeprav se zdi, da gre predvsem za okoljsko potezo, pa gre tudi za zmanjšanje stroškov proizvodnje novega modela iPhone 12.

Apple stroške zmanjšuje zaradi 5G možnosti modela iPhone 12

En izmed razlogov, zakaj želi Apple zmanjšati stroške, je morda v tranziciji na 5G. Dejstvo je, da bo iPhone 12 namreč prvi Applov telefon, ki bo podpiral 5G omrežje. Njegova izdelava bo zato v primerjavi z modelom iPhone 11 dražja. Komponente, ki omogočajo 5G hitrosti, so namreč bolj kompleksne in posledično dražje.

Odločitev, ki jo je sprejelo podjetje, se zato zdi kot zmaga na okoljskem in hkrati finančnem področju. Vendar to drži le s predpostavko, da kupci doma že imajo hišni polnilec in AirPods slušalke.

iPhone 12, Apple, mobilni telefon, iPhone, 5G, zmanjšanje emisij CO2, AirPods slušalke, adapter, hišni polnilec, slušalke, zakaj iPhone 12 nima slušalk in polnilca
Hišni polnilec oz. adapter, ki ga bo potreboval novi iPhone 12, bo imel USB-C priključek, zato bodo mnogi morali kupiti novega.

Morda pa odločitev vseeno ni najboljša za okolje

Če se kupci odločijo, da bodo ob modelu iPhone 12 kupili še AirPods slušalke, je to odlična novica za Apple. Če podjetje proda približno enako količino mobilnikov kot leta 2018 in 5 odstotkov kupcev kupi še AirPods slušalke, bo Apple zaslužil dodatnih 700 milijonov dolarjev bruto.

Samostojna prodaja AirPods slušalk in hišnih polnilcev pa bo pravzaprav povečala količino embalaže, emisij CO2 in vpliv na okolje. Mnogi kupci bodo morali kupiti nov hišni polnilec za USB-C priključek, saj kabel, ki je priložen modelu iPhone 12, ni kompatibilen z navadnim adapterjem.

Podjetje trdi tudi, da bo manjša embalaža za iPhone 12 zmanjšala emisije pošiljanja, saj bodo na paleto lahko zložili več modelov. Vendar pa ni nujno, da bodo palete polne in da bodo emisije pošiljanja res manjše. Prodajalne namreč zahtevajo količino produktov glede na povpraševanje kupcev.

iPhone 12, Apple, mobilni telefon, iPhone, 5G, zmanjšanje emisij CO2, AirPods slušalke, adapter, hišni polnilec, slušalke, zakaj iPhone 12 nima slušalk in polnilca
Ali je namera Appla res zmanjšanje odpadkov ali pa gre le za preusmerjanje pozornosti od pravih problemov?

Novi načini prodaje izdelkov pa v resnici vzbujajo le še več vprašanj in nas hkrati vodijo stran od pravega problema: zakaj velika tehnološka podjetja ne reciklirajo svojih produktov? Prav tako imajo novejši produkti krajšo življenjsko dobo, zato tudi hitreje pristanejo na smetišču. Velika podjetja, kot so Apple, se morajo zavedati, da z veličino pride tudi velika odgovornost do ljudi in planeta.

 

DOSTOP.si / UJ
Apple newsroom, Unsplash

Sorodni članki

Back to top button