Zdravje

Elektronske cigarete krivec za bolezni na pljučih

V ZDA raziskujejo okoli 100 skrivnostnih bolezni pljuč, za katere bi lahko bile krive elektronske cigarete oz. vape. Vape je po svetu in v Sloveniji izjemno razširjen, sploh ker bi naj bil varnejša alternativa običajnemu kajenju.

Danes lahko že skoraj na vsakem koraku srečamo nekoga, ki “vejpa”. Na vape so preklopili nekateri ljudje, ki so prej kadili običajne cigarete. Začeli pa so ga kaditi tudi tisti, ki prej niso kadili. En izmed razlogov, zakaj so se elektronski cigareti tako razširili je, ker naj bi bili za zdravje in pljuča boljši kot kajenje običajnih cigaret. A iz ZDA poročajo, da so v zadnjih nekaj mesecih odkrili okoli 100 skrivnostih pljučnih bolezni, ki jih povezujejo prav s temi e-cigareti.

CDC, Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni, je pred enim mesecem izdal opozorilo za ljudi, ki uporabljajo vape. Skrbelo jih je, saj so nekateri bolniki, kadilci e-cigaret, kazali simptome pljučnih bolezni. Po mesecu raziskovanja pa so izdali uradno novico, da raziskujejo primere pljučnih bolezni, za katere bi lahko bilo krivo vejpanje.

vape, pljučnih bolezni, cigareti, bolezen, bolniki, e-cigaret, elektronske cigarete
O navadnih cigaretih vemo praktično vse, saj obstajajo že dolgo, pa tudi zelo so razširjene.

94 skrivnostnih primerov hujših pljučnih bolezni

Samo v ZDA, kjer zadevo trenutno proučujejo, so v zadnjih dveh mesecih odkrili 94 primerov bolnikov, ki imajo hujše pljučne bolezni. Bolniki imajo probleme z dihanjem, sopenjem, utrujenostjo, bolečinami v prsih, kašljem in izgubljanjem teže. Desetine ljudi je imelo tako hude simptome, da so potrebovali hospitalizacijo. Manjši delež bolnikov naj bi bil celo v smrtni nevarnosti.

Bolezen je skrivnostna, saj se je hitro razširila, zdravniki in raziskovalci pa ne vedo, kaj jo povzroča. Edina povezava, ki jo trenutno vidijo med pacienti je to, da so vsi najstniki, ki kadijo elektronske cigarete. Zaradi tega jih skrbi, da je za nastalo bolezen kriv vape. Ne vedo, če bodo simptome ozdravili oz. koliko časa bodo trajali. Uporabnike e-cigaret zato opozarjajo, da, če se kateri od simptomov pojavi, takoj obiščejo zdravnika.

vape, pljučnih bolezni, cigareti, bolezen, bolniki, e-cigaret, elektronske cigarete
Vape ne obstaja dolgo, razširil pa se je komaj pred kratkim, zato ne moremo vedeti, kakšne posledice ima na daljši rok.

Ker je težko v celoti kriviti vape za 94 skrivnostih pljučnih bolezni, medtem ko je njihovih uporabnikov verjetno že na tisoče, če ne celo milijone, pa v ZDA trenutno raziskujejo posamezne elektronske cigarete in njihove sestavine. Tako poskušajo ugotoviti, ali je možno, da jeza razvoj bolezni kriva kakšna specifična sestavina.

“Vapanje” je premlado, da bi poznali dolgotrajne posledice

Običajni cigareti obstajajo že dolgo, zato vemo, kakšne posledice ima dolgotrajna uporaba na kadilca. Medtem pa je vejpanje premlado, da bi lahko preučili, kaj se zgodi s telesom in pljuči osebe, ki ga kadi že desetletja. Raziskovalce e-cigaret zato skrbi, da v resnici sploh niso boljše za nas kot običajni cigareti. Morda nam bodo ameriški raziskovalci kmalu dali odgovor na to vprašanje, ko bodo ugotovili, kaj je v tako kratkem času povzročilo toliko pljučnih obolenj.

 

 DOSTOP.si / MK
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button