OkoljeZdravje

Uporabljaš okolju prijazne menstrualne pripomočke?

Dejstvo je, da ima približno polovica svetovne populacije menstruacijo. Kljub temu pa o tej temi ne govorimo veliko in predvsem pa ne o tem, kakšno breme plastični menstrualni pripomočki predstavljajo za okolje.

Razmisli, koliko vložkov oziroma tamponov porabiš v času ene menstruacije. Nato si zamisli, da imaš menstruacijo vsak mesec 40 let. Si predstavljaš, koliko plastičnih odpadkov je to? Po raziskavah sodeč gre za 11 tisoč tamponov na osebo. Vsako leto naj bi zavrgli na milijarde plastičnih menstrualnih pripomočkov.

Problem pa niso samo odpadki. Si kdaj gledala škatlo tamponov in potiho preklinjala, zakaj jih moraš plačevati, ko pa nisi izbrala, da hočeš vsak mesec imeti menstruacijo? Potem si predstavljaj ceno 11 tisočih tamponov. Ponovno gre za ogromne številke.

Na voljo imaš veliko več izbir, kot je samo menstrualna skodelica, za katero si zagotovo že slišala. Preden si jih prebereš, pa se splača poudariti, da ima z določenim higienskim produktom za menstruacijo vsaka ženska svoje izkušnje, zato jih boš morda morala preizkusiti več, preden najdeš enega, ki ti bo res ustrezal. Nenazadnje gre za naš najobčutljivejši predel. Morda ti ne bo nič bolje ustrezalo od plastičnih produktov, se pa splača poskusiti. Tako za okolje kot za svojo denarnico.

Menstrualna skodelica

Če je še nisi preizkusila, jo ponuja mnogo trgovin in spletnih ponudnikov. Eno menstrualno skodelico naj bi povprečna ženska uporabljala vsaj pet let. Nekaterim ženskam skodelica sicer ne ugaja zaradi velikosti ali direktnega rokovanja s krvjo. Problem je lahko tudi v materialu, zato jih lahko preizkusiš tudi več.

menstrualni pripomočki, higienski pripomočki za menstruacijo, pripomočki za menstruacijo, okolju prijazno, okolju prijaznejši menstrualni pripomočki, okolju prijaznejša menstruacija, eko menstruacija, plastika menstruacija, plastični pripomočki za menstruacijo, menstruacija, tamponi, eko tamponi, okolju prijazni tamponi, vložki, pralni vložki, vložki za pranje, menstrualne spodnjice, menstrualne hlače
Najbolj znana okolju prijazna metoda je menstrualna skodelica.

Pralni vložki

Na trgu je že ogromno vložkov, ki niso iz plastike, ampak so narejeni iz bombaža, bambusa in konoplje. Najboljši del pa je, da jih lahko po uporabi opereš v pralnem stroju. Pazi le, da skupaj z vložki ne pereš nič drugega. Kupiš jih lahko preko spleta, vendar ne pozabi preveriti, da so prodajalci zanesljivi.

Eko tamponi

Če jih uporabljaš raje kot vložke, lahko posežeš tudi po tamponih iz različnih materialov, ki so prijazni okolju. Najpogosteje gre za organski bombaž. V Mariboru jih boš našla nekoliko težje, zato poskusi v kakšni eko trgovini ali na spletu.

Menstrualne hlačke

Gre enostavno za nepremočljive spodnjice. Ta možnost morda ni najbolj privlačna, ko imaš močan tok, ampak ob bolj umirjenih dnevih ti bodo prišle prav. Poleg tega si lahko nepremočljive menstrualne hlačke kupiš za izjemno naporne dneve, ko se bojiš, da vložek ali tampon ne bosta dovolj. Zanje preveri podobne spletne strani kot za pralne vložke in eko tampone.

 

Mojca KUPČIČ
Pexels

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button