ZdravjeŽivljenjski slog

Čas za pavzo: 5 znakov, da resnično potrebuješ odmor in počitek

Življenje je krasno, hkrati pa je pogosto tudi izčrpavajoče. Energijo posvečaš študiju, službi, družini (morda celo vsemu trojemu), zato se ti lahko včasih vse skupaj zazdi preprosto preveč. Če svojega tempa ne dohitevaš več, je čas, da si vzameš odmor.

Če je tvoje življenje sinonim za kaos, nered in neorganiziranost ali pa si se preprosto ujel v vrtincu neskončnega dela, si vzemi trenutek in se ustavi. Potrebuješ odmor in počitek, da nabereš moči in se vrneš še močnejši. Na tej točki verjetno že zavijaš z očmi, saj si odmora preprosto ne moreš privoščiti. Privoščiti ali ne, dejstva ostajajo dejstva. Preveri pet znakov, da potrebuješ počitek. Takoj.

1 Nikoli nimaš dovolj časa

Imaš toliko obveznosti, da si želiš, da bi dan imel 48 ur. Četudi bi dan bil toliko daljši, pa bi ga zagotovo prav tako kot zdaj tudi takrat zapolnil do konca. Če boš nadaljeval s tem tempom, boš z vedno več energije opravil vedno manj dela. In dosegel boš natanko nasprotno želenemu.

2 Pozabil si že, kaj je družbeno življenje

Eno osrednjih obžalovanj ljudi na smrtni postelji je to, da zaradi navidezne zaposlenosti niso preživeli dovolj časa z družino in prijatelji. Delo si razporedi tako, da ti ostane dovolj časa za svoje bližnje.

 Stres, premor, počitek, čas, prijatelji, ravnovesje, frustracije, družbeno življenje
Tvoj urnik mora vsebovati čas za družino in prijatelje.

Nekega dne boš zagotovo bolj kot neopravljeno delo obžaloval zamujene trenutke z najdražjimi.

3 Domač kavč se ne spominja več odtisa tvoje zadnjice

Tvoji sostanovalci ali družinski člani so se že navadili na tvojo stalno odsotnost, prav tako pa te komaj prepozna domača zofa. Če tvoj bivalni prostor nima sledi tvojega življenja, obstaja velika verjetnost, da doma preživiš premalo časa. Še en dodaten znak, da moraš vzpostaviti ravnovesje med počitkom in delom.

4 Doživljaš občutke nenehne frustracije

Misliš, da boš znorel, ko ti telefon zazvoni že desetič v enem popoldnevu? Vsi želijo kos tebe ali tvoje pozornosti, ti pa imaš vsega dovolj. Ko se to začne opažati na tvojem vsakodnevnem obnašanju, je čas za odmor.

 Stres, premor, počitek, čas, prijatelji, ravnovesje, frustracije, družbeno življenje
Če se pogosto zalotiš, da si nejevoljen, zajedljiv ali celo nesramen, je vsekakor čas za pavzo.

5 Imaš probleme s koncentracijo

Če ob uspehih več ne čutiš zadovoljstva in težko ohranjaš koncentracijo, je to še dodaten alarm, da je potreben počitek. Če želiš, da tvoje um in telo delujeta karseda uspešno, jima moraš privoščiti čas za polnjenje baterij in redne odmore.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button