KulturaNovice

Silvestrski slavček Alfi Nipič in teniška legenda Mima Jaušovec bosta častna občana Maribora

Mariborski mestni svetniki so na seji potrdili predlog komisije za priznanja in nagrade, da letošnja naziva častnih občanov podelijo glasbeniku Alfiju Nipiču in nekdanji teniški igralki Mimi Jaušovec. Na slovesnosti ob mestnem prazniku, ki ga obeležujejo 20. oktobra, bodo podelili še zlati grb, ki bo pripadel igralcu Bojanu Maroševiču.

Maribora ni brez Alfija

Alfi Nipič bo naziv častnega občana prejel za neprecenljivo glasbeno ustvarjanje, s katerim že 60 let razveseljuje množice ljudi tako doma kot po svetu, s čimer je prispeval k prepoznavnosti in ugledu mesta v mednarodnem prostoru.

Pohvali se lahko s številnimi legendarnimi skladbami. Med njimi je zagotovo na prvem mestu zimzelena melodija Silvestrski poljub, ki jo je prvič zapel konec leta 1971 v silvestrski oddaji, odtlej pa brez nje ne mine več nobeno silvestrsko slavje. V duetu z Vinkom Šimekom je Alfi Nipič zapel tudi večno zeleno popevko Ko toti Štajerc v Dravo pade, leta 1973 pa je postal pevec mednarodno znanega narodnozabavnega Ansambla bratov Avsenik.

Edina slovenska tenisačica z zmago na grand slam turnirju

Mima Jaušovec bo častna občanka postala za izjemne športne dosežke na največjih teniških turnirjih na svetu. Z njimi je v času dolgoletnega profesionalnega športnega delovanja prav tako v svet športa ponesla ime Maribora.

Že leta 1973 je v mladinski kategoriji osvojila odprto prvenstvo Francije, leto pozneje tudi Odprto prvenstvo Anglije. Kot edina slovenska teniška igralka je leta 1977 osvojila enega štirih grand slam turnirjev med posameznicami, saj je slavila na igriščih francoskega Roland Garrosa.

Gledališči igralec in predavatelj, pomemben člen mariborske kulturne scene

Bojan Maroševič si je zlati grb prislužil za izjemen prispevek na področju kulture, ki jo je s svojim prostovoljnim delovanjem približeval širšemu krogu ljudi. Komisija je ocenila, da mu priznanje pripada za njegovo sodelovanje pri snovanju dobrodelnih predstav, predajanju znanja, organiziranju amaterskih igralskih skupin in širjenju prepoznavanja lepote gledališke umetnosti.

Po rodu Jeseničan je že od leta 1997 pa vse do danes zaposlen v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor, kjer ima status priznanega dramskega igralca. Večkrat je bil selektor na gledaliških srečanjih, predaval je na mnogih gledaliških seminarjih in kot mentor sodeloval z mnogimi šolskimi in odraslimi dramskimi skupinami. Poleg bogatega umetniškega delovanja je vsestransko vpet tudi v kulturno delovanje mestne četrti Nova vas.

Alfi Nipič, Mima Jaušovec in Bojan Maroševič bodo nagrade prejeli na slovesnosti ob mestnem prazniku.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button