IzobraževanjeTehnologijaZdravje

Študenti medicine prejeli nove aparature

Dobrodošla dragocenost v rokah študentov medicine.

Na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru (MF UM), ki premore daleč naokrog enega najsodobneje opremljenih simulacijskih centrov, so njeni študentje na januarski slovesnosti prejeli v uporabo šest prenosnih ultrazvočnih aparatur.

Vodja Simulacijskega centra MF UM prim. izr. prof. dr. Marjan Skalicky, dr. med., ki je zelo domiselno pripravil in vodil ta primopredajni dogodek, je zbrane spomnil na mariborske prve korake v svet ultrazvoka. Lani je bila 50. obletnica ultrazvoka v Mariboru in Sloveniji.

»Pred petdesetimi leti, leta 1968, je primarij Igor Japelj, specialist porodništva in ginekologije, zaposlen na porodniško-ginekološkem oddelku Splošne bolnišnice Maribor, kot prvi v Sloveniji in takratni Jugoslaviji uvedel ultrazvok kot veščino sonologije,« je spomnil prof. Skalicky.

Prim. Igor Japelj je organiziral in vodil številne ultrazvočne tečaje, s katerimi si je pri nas nova diagnostična metoda v medicini začela utirati pot vse do današnje veljave.

Tej veljavi in raznoliki uporabnosti ultrazvoka so na slovesnosti pritrdili s kratkimi nagovori prof. dr. Radovan Hojs, dr. med., prodekan za študijske zadeve MF UM, izr. prof. dr. Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor, prodekanja za znanstveno-raziskovalno dejavnost MF UM, red. prof. Dušica Pahor, dr. med., in Gregor Prosen, dr. med., Katedra za urgentno medicino na MF.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUM
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button