TehnologijaŽivljenjski slog

Spet gledaš v moj telefon!

Se kdaj ujameš, da nekomu čez ramo zreš v telefon in bereš sporočilo, ki ga piše?

Koliko svetlečih ekranov lahko prešteješ v družbi, na avtobusu, vlaku, v čakalnici, med poukom? Še lažje jih boš preštel ponoči, ko njihova svetloba v oči bode tako lastnika, kot tebe, ki mu gledaš pod prste.

Mobilne telefone je skoraj nemogoče spregledati, saj nas obkrožajo na vsakem koraku, še težje pa se je zadržati, da svojih oči ne usmeriš točno tja, v majhen, svetleč ekran v rokah tvojega sopotnika na avtobusu.

 

Shoulder surfing – ko nekomu kukaš čez ramo, največkrat v mobilnik. Znano, kaj?

 

Shoulder surfing

Ni potrebe, da se počutiš osramočeno. Shoulder surfing oz. kukanje čez ramo, največkrat z namenom, da potešiš svojo radovednost ali pa pridobiš določene informacije, je pojav, ki je star toliko kot prvi računalnik. Na začetku je šlo za to, da je opazovalec na tak način pridobil gesla in pomembne informacije, ki jih je lastnik naprave natipkal, danes pa se je naš namen spremenil.

Kukanju čez ramo se težko upremo, ker smo radovedni, kaj tujci počnejo na svojih mobilnikih.

Raziskovalci na Univerzi Ludvika Maksimilijana v Münchnu so se zato posvetili prav tej temi, saj jih je zanimal razlog shoulder surfinga. V raziskavi so sodelujoče povprašali o njihovih občutkih med opazovanjem hipotetičnega scenarija, kjer ena oseba drugi kuka čez ramo in gleda, kaj počne na mobilniku. S pomočjo odgovorov so ugotovili, da ljudje to počnemo nenamerno in priložnostno, največkrat pa med vožnjo z javnim prometom. Večina vprašanih je odgovorila, da so se ob tem počutili negativno, bili so osramočeni, jezni ali pa so občutili krivdo in nelagodje.

 

Kaj največkrat opazimo na tujem zaslonu?

Kolikokrat si bil ti ta, ki je zrl v drug mobilnik na avtobusu?

Več kot polovica vprašanih je odgovorila, da prebere sporočilo, sledilo je opazovanje fotografij, video igric in šele na koncu prežanje za gesli. Radi tudi opazujemo dogajanje na tujem Instagram ali Facebook profilu, preberemo kak tuj email ali pa čez ramo preletimo novico ali dve. Sodelujoči so na telefonih svojih »žrtev« največkrat prebrali kaj o drugih ljudeh ali odnosih z ljudmi v njihovem življenju, o načrtih ali pa hobijih.

Da smo ljudje radovedna bitja, je potrdila tudi raziskava. Glavna razloga, zakaj shoulder surfing obstaja, sta namreč radovednost in zdolgočasenost, ki premagata občutek krivde, ki nastane med gledanjem pod prste. Na drugi strani pa se lastnik telefona počuti, kot da za njim vohunijo in ga nadlegujejo.

Naslednjič, ko se zalotiš, da strmiš v tuj telefon, si lahko mirno odpustiš, saj je to nekaj kar počnemo vsi. Vseeno pa lastniku svetleče ploščice omogoči nekaj zasebnosti in mu namerno ne glej čez ramo. S tem se izogneš tudi nerodnemu položaju, v katerem se lahko znajdeš v primeru, da te lastnik mobilnika zaloti.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button