Življenjski slog

Preprosti triki, s katerimi boš preživel zares slab dan

Včasih nam gre v enem dnevu narobe toliko stvari, da se počutimo kot da se je proti nam zarotilo celo vesolje. Slabega dneva ne moremo napovedati, lahko pa smo nanj pripravljeni. Kako se lahko z nekaj preprostimi triki spopadamo z dnevi, ko gre vse narobe?

Ko nam gre narobe več stvari hkrati, se običajno sploh več ne moremo osredotočiti na nič drugega kot to. Četudi smo čustveno pretreseni, pa se moramo potruditi slediti prej zastavljenemu urniku. Samo zato, ker gre nekaj narobe nam, ne pomeni, da bodo z normalnim delovanjem prenehali vsi ostali zemljani. Kateri so tisti preprosti triki, ki jih potrebuješ, ko se sprašuješ kako preživeti slab dan?

D-i-h-a-j

Četudi je nasvet “dihaj” že obrabljen, vsi, ki so se kdaj ukvarjali z meditacijo, vedo, kako izjemen pomen ima dihanje. Po prepiru ali kakršnikoli negativni izkušnji si vzemi nekaj trenutkov za globoko dihanje. To te bo pomirilo, upočasnilo srčni utrip in s tem znižalo krvni pritisk. Tako boš mirnejši. Četudi to ne bo naredilo čudežev za tvojo trenutno situacijo, bo tvoje telesne procese vsaj približno vrnilo na stare tirnice.

Načrtuj svoje delo

Če imamo v mislih nekaj, kar moramo storiti, moramo narediti “miselni zaznamek”, da to stvar uredimo kasneje. Takrat bomo dano situacijo lažje obravnavali. Četudi smo pred tem imeli zastavljen časovni načrt, je tega do neke mere včasih potrebno spremeniti. Ne pozabi: vse lahko počaka na naslednji dan. Opravila razdelaj na več manjših opravkov in se izogni nepotrebnemu stresu. Na primer, če moraš napisati poročilo za faks, to naredi po poglavjih ali odstavkih.

Izogibaj se nepotrebni komunikaciji

Če to ni absolutno nujno, se za nekaj časa izogibaj svojemu telefonu. Brskanje po njem te samo začasno zaposli, ko telefon pospraviš, pa se lahko hitro vrneš k preteklim občutkom. Predvsem se izogibaj socialnih omrežij. S tem, ko se poskušaš izogniti kakršnikoli komunikaciji, se izogneš tudi napačnem razlaganju sporočil, ki jih prejmeš.

Triki, slab dan, dihanje, okolje, delo, dehidracija, male zmage, duševno zdravje, razpoloženje, miselni zaznamek, glasba
Izogibaj se predvsem socialnih omrežij, kjer nihče ne pokaže, da je njegov dan slab.

Poslušaj pozitivno glasbo

Ustvari si seznam skladb, ki te spravijo v dobro voljo. Glasba ima neverjetno moč spreminjanja razpoloženja. Če si na javnem mestu, uporabi slušalke. Poskrbi pa, da bo glasnost v vsakem primeru primerna okolju in tvojim občutkom. Glasbo lahko poslušaš tudi med delom, če v tistem trenutku ne opravljaš česa res zahtevnega.

Naj bodo opažene tudi male zmage

Nagradi se tudi za najmanjše zmage, tako se boš motiviral za prihodnje delo. Če si produktiven, si vsekakor zaslužiš nagrado. Pa naj bo to sladkarija ali karkoli drugega, kar te bo spravilo v boljšo voljo.

Ne pozabi piti in jesti

Dehidracija lahko znatno prispeva k poslabšanju tvojega počutja. Poskrbi, da piješ dovolj vode, saj boš tako osvežen in boljše volje. Vsekakor pa boš bolj razdražen tudi, če boš lačen. Privošči si dovolj obrokov za normalno delovanje in počutje.

Triki, slab dan, dihanje, okolje, delo, dehidracija, male zmage, duševno zdravje, razpoloženje, miselni zaznamek, glasba
Tudi zgolj vonji okusne hrane lahko imajo pomirjajoč vpliv.

Zamenjaj okolje

Če imaš možnost, zamenjaj okolje. To lahko ima ogromen vpliv na tvoje razpoloženje. Če ti delovno mesto ne dopušča premikanja, se premakni bližje oknu ali preuredi svoje delovno okolje. Tudi najmanjše spremembe štejejo.

Ohranjaj svoj tempo

Ne pozabi, da na slab dan ne deluješ tako kot na običajen dan. Izberi si tempo, ki ti tisti dan ustreza. Ne pozabi, da slabo počutje nate vpliva podobno kot prehlad ali vročina, saj je duševno stanje velik del našega zdravja. Naj te ne bo sram reči, da se počutiš slabo. Pojasnila ne dolguješ nikomur.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button