Življenjski slog

Ohrani motivacijo v zadnjem letniku študija

Študenti vs. senioritis.

Preveri, kako zmagati v boju proti »senioritisu«, lenobni bolezni, ki v zadnjem letniku ogroža motivacijo še tako vztrajnih študentov.

Čeprav so študentske misli še vedno usmerjene v izpitno obdobje, pa vse tiste, ki so uspešno prištudirali do zadnjega letnika, pravo delo šele čaka. Pisanje diplomske oziroma magistrske naloge, preostali izpiti, iskanje službe, menjava študentskega doma za stanovanje – kako ob vsem tem ohraniti motivacijo? Ali bolje – kako se uspešno izogniti senioritisu?

Načrt pripravi še pred začetkom semestra in vedno boš korak pred stresom.

Že v začetku semestra pripravi načrt!

Ko se tvoje študentsko življenje bliža koncu, moraš kar naenkrat poskrbeti za cel kup formalnosti, kar v praksi pomeni veliko klicev, papirjev in predvsem datumov, ki ti ob vseh rednih obveznostih hitro uidejo iz glave. Zato že pred začetkom semestra pripravi temeljit načrt svojih obveznosti. S tem boš vedno korak pred roki (in nepotrebnim stresom, ki ga je v zadnjem letniku v vsakem primeru dovolj).

 

Posveti čas iskanju službe.

Zadnji semester prinaša tudi strah pred vse manj oddaljenim vstopom v resnični svet. V le nekaj mesecih boš iz udobnega in varnega akademskega okolja primoran zakorakati na trg dela, o katerem si gotovo slišal marsikaj slabega.

Če se želiš izogniti nekajmesečnemu iskanju (ki za marsikoga pomeni tudi krajše depresivno obdobje) začni z lovom na službo že sedaj. Tako ti bo na voljo več časa, kar pomeni več priložnosti, s tem pa večjo verjetnost, da bo tvoja prva prava služba tudi takšna, ki ti bo zares všeč in ki bo v skladu s tvojimi kariernimi cilji.

Če ti urnik dovoljuje opravljanje študentskega dela, poskusi vsaj v zadnjem semestru poiskati takšno, ki ti bo dalo izkušnje s tvojega področja. Povprašaj tudi, ali obstaja možnost redne zaposlitve, ko diplomiraš.

 

Izkoristi preostale študentske ugodnosti!

V zadnjem semestru potrebuješ več motivacije kot kadarkoli poprej, a te pogosto zmanjka.

Študentski status pride s številnimi ugodnostmi, popusti in posebnimi (študentskimi) cenami, ki se  za časa študija zdijo samoumevne, kasneje pa jih boš nedvomno pogrešal (če ne ti, pa tvoj bančni račun). Zato v kolikor v naslednjih mesecih načrtuješ večje nakupe, te poskusi izvesti še v času študentskega statusa.

Predvsem pa v izteku svojega študentskih doživetij ne pozabi uživati. Preostale mesece preživi, kot se spodobi – v družbi prijateljev, sostanovalcev, sošolcev in vseh ostalih, zaradi katerih se boš še dolgo veselo oziral nazaj na to življenjsko obdobje.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button