Delo

Prodajalec – najbolj iskan profil na trgu dela v prvi polovici 2022

Najbolj iskan profil prve polovice letošnjega leta na trgu dela je prodajalec, kažejo podatki karierno-zaposlitvenega portala MojeDelo.com. Po povpraševanju delodajalcev sledijo proizvodni delavec, skladiščnik in komercialist, še naprej se množično išče delavce v gostinstvu in turizmu, so sporočili s portala.

Zaželeni še proizvodni delavci, skladiščniki in komercialisti

Kot so ta teden pojasnili pri MojeDelo.com, so med 1. januarjem in 15. junijem našteli 3018 novih oglasov za profil prodajalec. Delodajalci so oddajali še številne oglase za proizvodne delavce (2263 oglasov) in skladiščnike (1318 oglasov), komercialiste (655 oglasov) in svetovalce v prodaji (633 oglasov).

Delodajalci tako v lanskem kot v letošnjem prvem polletju iščejo tudi delavce na strojih (516 oglasov v prvi polovici 2022). Nekaterih poklicev, kot je npr. mesar, diplomirani inženir strojništva in elektrotehnik, ki so bili v lanskem obdobju med top 10 iskanimi, pa letos ni med najpogostejšimi profili za zaposlitev.

Letos se je na deseto mesto po številu oglasov uvrstil profil administrator. Hkrati pa je administracija eno izmed področij z največ prijavami kandidatov. V letošnjem letu se jih je kar 3931 prijavilo na oglase na Mojedelo.com, po številu takoj za prodajalci. Na delo za profil prodajalec se je prijavilo 12.844 kandidatov.

Popvraševanje je tudi po sezonskih delavcih v turizmu in gostinstvu

V polnem zagonu so tudi sezonska dela. Veliko povpraševanja je predvsem po sezonskih delavcih v turizmu in gostinstvu. Po številu oglasov v prvi polovici leta sta se kuhar in natakar znašla na lestvici 10 najbolj iskanih kadrov.

Od 1. januarja do 15. junija je bilo na največjem karierno-zaposlitvenem portalu pri nas objavljenih 516 oglasov za kuharja in 467 za natakarja. Samo v zadnjem mesecu je bilo objavljenih 481 oglasov za oba profila skupaj in med njimi 16 oglasov za šefa kuhinje.

Med najpogosteje iskanimi kadri v gostinstvu in turizmu so še pomočnik v kuhinji, sobarica, turistični delavec in receptor. “Prav ti profili so si namreč med ustavitvijo družabnega življenja v času covida-19 poiskali delo v drugih panogah. Tam ostajajo tudi po ponovnem odprtju barov, restavracij in hotelov,” so pojasnili na portalu.

Kaj poleg poklica še iščejo delodajalci?

Sicer pa delodajalci zaradi hitrih sprememb pri kandidatih iščejo predvsem prilagodljivost in pripravljenost na osvajanje novega znanja, kar jim zagotavlja konkurenčnost na trgu.

“Prav zato podjetja, ki želijo ostati konkurenčna, vlagajo v nenehna dodatna izobraževanja zaposlenih. Je pa tudi pri iskalcih zaposlitve zaželeno, da poskrbijo za svoje izpopolnjevanje in pridobivanje dodatnega znanja,” je povedala Nika Rakonjac s portala MojeDelo.com.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button