KulturaTehnologija

MFRU 2018

Mednarodni festival računalniške umetnosti

Maribor bo med 12. in 19. oktobrom znova v znamenju računalniške umetnosti, saj v mesto na več kot 20 lokacij prihaja že 24. Mednarodni festival računalniške umetnosti. Fokus letošnjega programa bo »Ženski forum 2018«.

V okviru programa na razstavah in spletni medijski platformi MFRU bodo predstavili vrsto mednarodno in regionalno priznanih računalniških umetnic in teoretičark.

Med njimi: legendi računalniške umetnosti, pionirki in vodilni feministki drugega vala feminizma v ZDA Nancy Buchanan in Lynn Hershman Leeson, filozofinjo in profesorico na dunajski Akademie der bildenden Künste Wien ter eno izmed ustanoviteljic MFRU-ja Marino Gržinić, svetovno priznano kuratorico Kathy Rae Huffman, inovatorko in ustvarjalko Shu Lea Cheang in lanskoletno nagrajenko Ars Electronice Majo Smrekar.

V okviru ženskega foruma bo potekala tudi akcija vnašanja gesel na spletno enciklopedijo wikipedija za vse umetnice in selektorice, ki so sodelovale na festivalu od leta 1995 do danes, in objavljanje teoretskih prispevkov priznanih teoretičark v spletnem simpoziju. Osrednje tematiko razstav bodo dopolnjevala tudi razstavljena dela slovenske video zbirke Umetnostne galerije Maribor in dvodnevni simpozij v UGM Studiu na temo »Implicirane pozicije. Transfeministke. Radikalni Queer«.

Rdeča nit, s katero se prepleta »Ženski forum 2018«, je za zaključek trilogije Zaupanja 2016-2017-2018 mednarodno Zaupanje. Tega bomo na spletni medijski platformi o računalniškem, digitalnem, avtorskem, političnem in človeškem zaupanju še poglobili s prispevki, pogovori, delavnicami in videi ter ga tako širili na medmrežju in na terenu. Novost letošnje izvedbe je nov festivalski center v nekdanjem Kulturnem Inkubatorju na Koroški cesti, kjer se bo odvijal ženski w-lan party (igričarsko srečanje) in se predstavljal arhiv MFRUja. Tudi letos pa bo festival podeljeval študentske štipendije slovenskim oddelkom za intermedijsko in računalniško umetnost fakultet in akademij v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici.

Festival, ki se v zadnjih letih širi tudi v celoletno platformo, bo vabil tudi s festivalskimi preddogodki, ki so v Maribor med drugim prinesli že tako imenovanega »očeta« in legendo noise glasbe Hiroshija Hasegawo. V dneh pred festivalom bomo tako izdali LP glasbeno ploščo s posnetkom performansa v živo slovenske zasedbe DexeoeahoexterlesterlesterleHuxDexAA z lanske edicije festivala.

Naslednji preddogodek letošnjega festivala bo že v soboto, 6. oktobra, ob 17. uri, ko v sodelovanju s Tam Tam Plakati in GT22 v Ulični galeriji Židovska odpiramo predstavitev digitalnega kolaža Nataše Berk »For Boys & Girls«.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMFRU
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button