Tehnologija

Nenavadni načini uporabe VR tehnologije

Vas je kdaj zanimalo, kako bi bilo v telesu nasprotnega spola? Bi si želeli znova videti preminulo ljubo osebo - v virtualni resničnosti? Ste kdaj pomislili, da bi doživeli izkušnjo osebe z migreno? Zdi se, da z razvojem VR tehnologije prav nič ne bo več nemogoče.

Virtualna resničnost je vsekakor prihodnost uporabe tehnologije. VR tehnologija se je pričela s preprostimi sistemi za posnemanje gibanja, sledila je usmeritev na trg virtualnih iger, v katerih igralec vidi, sliši in čuti okolje, kot da bi bil v njem resnično prisoten. Razvoj virtualne resničnosti pa se ni ustavil pri igrah. VR so začeli uporabljati tudi v znanosti in medicini za izboljšanje kvalitete življenja, na primer za zmanjševanje kroničnih bolečin ali premagovanje fobij.

VR tehnologija odpira neskončne možnosti za uporabo, zato niti ni presenetljivo, da so se med toliko različnimi načini pojavili tudi bolj nenavadni.

Virtualni pašniki za kravjo sprostitev in povečano proizvodnjo mleka

Na kmetiji v Rusiji so predstavili virtualna očala za njihove krave mlekarice, kot poskus zmanjšanja anksioznosti in (navideznega) izboljšanja njihovih življenjskih pogojev. Očala so prilagojena kravjim glavam ter prikazujejo virtualno okolje, ki simulira zelene pašnike in poletna polja. S tem naj bi krave živele v ‘pomirjajoči’ atmosferi, kar vpliva na povečano proizvodnjo in kakovost mleka. Raziskovalci bodo preverjali dolgoročne učinke raziskave in nameravajo projekt razširiti, če bo prinesel pozitivne rezultate.

Skok v kožo nasprotnega spola

V BeAnotherLab so ustvarili eksperiment zamenjave spola, v katerem uporabijo VR tehnologijo za to, da lahko moški in ženske izkusijo, kako je biti v telesu nasprotnega spola. Obe osebi sta povezani z VR tehnologijo, ki dovaja senzorično zaznavanje osebe nasprotnega spola. Osebi zamenjata perspektivo pogleda, tekom eksperimenta pa morata sinhronizirati svoje gibanje, rezultat česar je občutek, da sta zamenjali telesi.

Virtualno učenje znakovnega jezika

Igralci VRChat-a, socialne platforme virtualne resničnosti, v kateri lahko med sabo komunicirajo kot 3D modeli, so znotraj igre ustvarili skupnost za virtualno učenje znakovnega jezika za gluhe. Helping Hands, kot je ime skupnosti, igralcem omogoča, da so v interakciji z gluhimi igralci ter se hkrati učijo znakovnega jezika tudi za vsakodnevno uporabo v resničnem življenju.

 

Čeprav VR tehnologija po besedah ustanovitelja ni najboljša za učenje znakovnega jezika, pa je vseeno lep način, kako ga predstaviti igralcem in jih spodbuditi k njegovemu učenju. Mnogi igralci, ki so se pridružili in se učili jezika v skupnosti, so se namreč odločili tudi za tečaj znakovnega jezika v resničnem življenju.

Virtualna migrena

Pri Excedrinu so ustanovili kampanjo, v kateri uporabljajo virtualno resničnost za upodobitev resničnih zgodb iz življenja oseb, ki trpijo za hudimi migrenami. Namen kampanje je pokazati ljudem, ki migren nimajo, kako se počutijo tisti, ki jih imajo. V enem izmed prizorišč virtualne resničnosti je predstavljena kuharica Sara med svojim običajnim službenim dnevom v restavraciji. Skozi njene oči lahko gledalec vidi natakarje, sliši glasno predajanje naročil in delo ostalih kuharjev, ko se pojavi migrena. VR tehnologija simulira bliske močne svetlobe, zabrisano sliko, oddaljenost zvokov in ostale neprijetnosti, ki spremljajo migreno.

 

 

 Nuša KLEPEC / SPID.siRed Bull
 Pixabay
ikona snemalec Syrmor, EXCEDRIN US

Sorodni članki

Back to top button