Tehnologija

Mednarodni dan e-odpadkov: težavo imamo s količino odpadnih aparatov

Lani je bilo po svetu proizvedenih 24,5 milijonov ton malih e-odpadkov, kar je štirikratna teža Velike piramide v Gizi, ob svetovnem dnevu e-odpadkov opozarjajo v družbi Zeos. Letošnji dan izpostavlja problematiko kopičenja številnih vrst malih aparatov, ob čemer so spomnili na akcijo zbiranja teh naprav, ki v Ljubljani poteka do 21. oktobra.

Zaradi svoje majhnosti so lahko predmeti, kot so mobilni telefoni, električne zobne ščetke, opekači kruha in kamere, pogosto nepravilno odvrženi in predstavljajo osem odstotkov vseh e-odpadkov, ki jih odvržemo v zabojnike za mešane odpadke, so zapisali v Zeosu. Zaradi tega iz naprav ni mogoče pridobiti pomembnih surovin, ki jih vsebujejo.

Stroka po navedbah Zeosa ocenjuje, da bo letos približno 5,3 milijarde pametnih telefonov neuporabnih. “Kljub dragocenemu zlatu, bakru, srebru, paladiju in drugim komponentam, ki jih je mogoče iz telefonov reciklirati, strokovnjaki pričakujejo, da bo večina teh telefonov izginila v predalih, omarah ali garažah, ali pa jih bodo odvrgli v zabojnike za mešane odpadke,” so dodali.

Letošnji mednarodni dan e-odpadkov, ki ga organizira forum WEEE, izpostavlja prav problematiko kopičenja malih aparatov.

Popvrečno gospodinjstvo doma kopiči 13 e-izdelkov

WEEE je ob mednarodnem dnevu objavil rezultate anket, ki so jih izvedli v 8775 gospodinjstvih na Portugalskem, Nizozemskem, v Italiji, Romuniji, Veliki Britaniji in Sloveniji.

Rezultati so pokazali, da ima povprečno gospodinjstvo 74 e-izdelkov, od teh se jih 13 doma samo kopiči. Najbolj se kopičijo majhna zabavna elektronika in dodatki (npr. slušalke, daljinski upravljalniki), sledijo majhna gospodinjska oprema (npr. ure, likalniki), majhna oprema informacijske tehnologije (npr. zunanji trdi diski, usmerjevalniki, tipkovnice, miške), mobilni in pametni telefoni in majhna oprema za pripravo hrane (npr. opekači kruha, aparati za pripravo hrane), so rezultate strnili v Zeosu.

“Letos smo se osredotočili na majhne e-odpadke, ker se zelo enostavno neuporabljeni in neopaženi naberejo v gospodinjstvih ali zavržejo med mešane odpadke. Ljudje se navadno ne zavedajo, da imajo vsi ti, na videz nepomembni predmeti, veliko vrednost in skupaj na globalni ravni predstavljajo ogromne količine,” je izpostavil generalni direktor foruma WEEE Pascal Leroy.

Na Kongresnem trgu bo osrednji dogek

Četrti mednarodni dan e-odpadkov bo obeležilo več kot 170 organizacij iz 78 držav po vsem svetu, v Zeosu pripravljajo dogodek na Kongresnem trgu med 9. in 17. uro. Na ogled bo posebno multimedijsko vozilo E-transformer 2.0 z muzejem aparatov, retro igricami in poučnimi videoposnetki pa delavnica Šraufarija ter druge poučno-zabavne aktivnosti.

Organizatorjem dogodka se bodo pridružili tudi partnerji Društvo Duh časa (računalniki za socialno ogrožene) s predstavitvijo usposabljanja še delujočih računalnikov za nove lastnike, Serviser Jurco z brezplačno diagnostiko in prikazom delovanja pomivalnega stroja, projekt SUSMAGPRO s prikazom trajnih magnetov in njihovo reciklažo, Knjižnica reči z izmenjevalnico še delujočih aparatov ter Center ponovne uporabe Ljubljana s predstavitvijo kotička za še delujoče aparate in trgovinico za ponovno uporabo.

Akcija Prinesi male aparate v Ljubljani poteka do 21. oktobra, z njo pa zbirajo delujoče in nedelujoče male aparate, računalnike in računalniško opremo ter TV/monitorje.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button