Zdravje

Za boljše zdravje postani bolj sebičen

V imenu (duševnega) zdravja na prvo mesto postavi sebe!

Čeprav je nesebično razdajanje svoje energije, časa in ostalih virov pozitivna lastnost, pa ti lahko povzroča nepotreben stres.

Medtem ko je skrb za druge člane naše družbe, naj bodo del družine, prijateljskega kroga ali delovnega okolja, temelj naše družbe, pa ima nedvomno svoje omejitve. Ena izmed njih je tudi naše (duševno) zdravje, ki bi moralo biti vedno na prvem mestu, tudi če v očeh drugih izpademo egoistično in hladno. Sebičnost pa je še posebej upravičena v sledečih primerih:

 

1. Ko prijatelj izsrkava tvojo pozitivno energijo

Tvoje telo je najboljši pokazatelj tvojega počutja, tudi če ne poznaš vzrokov zanj. Če se ti razpoloženje iz neznanega razloga spremeni vsakič, ko je določena oseba v tvoji bližini, razberi namig in ohrani svojo distanco. Tudi če nimaš pravega razloga za prenehanje druženja, je lahko že tvoje dobro počutje zadosten razlog. Karkoli (ali kdorkoli) tvojemu telesu povzroči stres, ti na dolgi rok škoduje.

Odsev v ogledalu
O sebi neradi razmišljamo kot o sebičnih posameznikih, zato pogosto žrtvujemo svoje mentalno zdravje za srečo drugih.

 

2. Ko prijatelj izkorišča tvojo ustrežljivost

Dobro je vedeti, na koga se lahko zaneseš in kdo se lahko zanese nate. A če zanesljivost preraste v odvisnost, razmerje postane toksično. Ker je svet prepoln ljudi, ki bodo brez vprašanj izkoristili tvojo pripravljenost pomagati, se lahko kmalu znajdeš ujet pod kupom uslug, ki jih moraš poleg lastnih obveznosti opraviti za druge ljudi. Vsake toliko vsak potrebuje uslugo, a ko jih je toliko, da zaradi stresa trpita tvoje telo in um, je čas, da postaviš meje. Prošnja za pomoč je namreč prav to – prošnja, ne zahteva. Zato si lahko privoščiš biti sebičen in reči ne.

Sprehod po travniku
Če se začneš v odnosu izgubljati, je morda čas za premor.

 

3. Ko se začneš izgubljati

Ne le v romantičnem, tudi v prijateljskih razmerjih se sčasoma začneš izgubljati. Svoje želje in potrebe začneš podrejati tujim, tudi če niso v skladu s tvojimi prepričanji. Čeprav je spodbujanje prijateljev pri doseganju njihovih ciljev zagotovo eden izmed podpornih stebrov prijateljstva, pa ne smeš pozabiti na lastne sanje, interese in vrednote. In če odnos postane neuravnotežen, se tega ne boj omeniti svojemu prijatelju ali partnerju.

 

Ko ti bo nesebičnost naslednjič povzročala stres in krajšala življenjsko dobo, postavi sebe na prvo mesto. Občasno prioritiziranje lastnega zdravja še ne pomeni, da si slaba oseba.

 

DOSTOP.si / KA
splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button