DeloTehnologija

Lažne ponudbe za delo od doma

Težka finančna situacija ali pa le želja po dodatnem zaslužku sta odlični priložnosti za spletne goljufe, ki žrtvam ponujajo delo od doma. Priložnost za zaslužek, ki na prvi pogled izgleda telo mamljiva, pa se kaj kmalu izkaže za prevaro.

Z lažnimi ponudbami za različne oblike dela od doma se največkrat srečamo preko oglasov na družbenih omrežjih ali novičarskih portalih. Goljufi ponudbe pogosto oglašujejo tudi preko objav v odprtih skupinah, s čimer lahko hitro dosežejo veliko število uporabnikov. Kontaktirajo pa te lahko celo neposredno, preko zasebnega sporočila. Pri tem pogosto lažno navajajo, da so tvoj kontakt dobili v kadrovski (t. i. HR) agenciji.

Če si v dvomih, ali je neka ponudba resnična, in boš poskušal poiskati več podatkov o ponudniku, boš zelo verjetno naletel na spletna mesta, forume in komentarje na prvi pogled naključnih uporabnikov, ki te ponudbe prikazujejo v najlepši možni luči. Ampak pozor, vse ponudbe tipa “lahek zaslužek za minimalno dela” so se še vedno izkazale za goljufive. Oglas na novičarskem portalu še ne pomeni, da je ponudba legitimna. Podjetje, za katerega se izdajajo, pa zelo verjetno nima prav nobene povezave s ponudbo ali pa je celo povsem izmišljeno. Tudi ocene naključnih uporabnikov goljufi pišejo in objavljajo sami.

Potek prevare z delom od doma

Oglase za delo od doma na družbenih omrežjih objavljajo goljufi, ki se skrivajo za lažnimi profili. Na začetku ne navajajo podrobnosti dela, obljubljajo pa zelo dobro plačilo. To je tista informacija, ki uporabnike spodbudi, da se na oglas odzovejo. Vzpostavitev kontakta je enostavna, včasih je dovolj že to, da komentiraš objavo. Na podlagi izkazanega interesa te nato kontaktirajo in povežejo s t.i. mentorjem, ki ti bo podal več informacij in usmeritev za pričetek dela.

Ponudbo za delo od doma ti lahko posredujejo tudi prek ene od aplikacij za hipno sporočanje (najpogosteje WhatsApp ali Viber). V sporočilu pa se predstavljajo kot uslužbenci kadrovske agencije. 

Pred začetkom dela, te povežejo z mentorjem. Ta te doda v skupino, kjer se člani pogovarjajo o pozitivnih plateh dela in dosežkih.

Kar je za prevaro bistveno in pri čemer bi ti morali takoj zasvetiti alarmi, je začetna investicija. Najprej moraš vložiti nekaj denarja, da lahko sploh pričneš z delom. Poravnati moraš stroške učnega materiala, potrebne opreme, produktov in podobno. Pri tem pa se moraš zavedati, da je transakcijam, ki so izvedene na račune t. i. denarnih mul, praktično nemogoče slediti.

Kako se lahko zaščitiš pred prevaro z delom od doma?

Prvo pravilo raziskovanja na spletu: “Google it”. Preveri, ali ima podjetje oziroma posameznik uradno spletno stran. Poišči čim več informacij o delodajalcu, preveri vse kontaktne podatke in lokacijo. Včasih šele Google Street View razkrije, da se na navedenem naslovu ne nahaja navedeno podjetje. Pobrskaj za informacijami v različnih poslovnih imenikih.

Dobre novice se hitro širijo, slabe pa še hitreje, zato preveri tudi zadetke s spletnih forumov (slovenskih in tujih), če je kdo že imel kakšno slabo izkušnjo z dotičnim ponudnikom dela prek spleta. Če ponudba za delo ne deluje legitimna, ali če se informacije ne ujemajo s tistimi na spletni strani, je to znak, da gre za prevaro.

Zanesljivo podjetje nikoli ne zahteva plačila začetnih stroškov za delo od doma. To je zelo očiten znak, da gre za prevaro.

Ne verjemi pravljicam. Če se zdi, da je ponudba preveč dobra, da bi bila resnična, potem zelo verjetno ni. Prevaranti pogosto obljubljajo visoke zaslužke za minimalni trud. Bodi skeptičen do ponudb, ki zvenijo preveč privlačno.

Varni na internetu
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button