TehnologijaZnanost

Airbus ZEROe: potniško letenje brez emisij do leta 2035?

Airbus ZEROe, prvo potniško letalo brez emisij, bi lahko do leta 2035 omogočilo letenje, ki bo za podnebje nevtralno.

Tisti, ki leti, greši. Pri enem poletu iz Münchna v New York se v atmosfero sprosti toliko CO² na osebo kot pri ogrevanju enega gospodinjstva skozi celo leto. Domači let na poslovno kosilo ustvari 20-krat več toplogrednih plinov kot prevoz z vlakom za enako pot. A letenje bi lahko kmalu postalo okolju najbolj prijazen način transporta na svetu.

Airbus je prva od obstoječih korporacij, ki vidi pisanje po nebu. Evropski letalski velikan trenutno razvija prvo potniško letalo na svetu brez emisij. Da, prav si prebral: nič emisij. Ampak ali je to samo vaja za inženirje, da spodbudi njihovo ustvarjalnost? Sploh ne. Airbus ZEROe naj bi bil pripravljen leta 2035 in bi lahko napovedal novo dobo za letalsko industrijo.

 

Hidroenergija

 

Airbus je že eksperimentiral z drugimi prototipi, ki uporabljajo trajnostne in okolju prijazne alternative kerozinu, toda letalo Airbus ZEROe deluje samo na vodik. Airbus pripravlja tri zasnove letal v Bremnu v Nemčiji in v Nantesu v Franciji: propelersko letalo za 100 potnikov in dve reaktivni letali, ki imata vsako po dva turbo motorja in lahko prevažata do 200 potnikov.

 

Najvznemirljivejši model je koncept reaktivca BWB (angl. blended wing body) v obliki solze. Ta model bi lahko popolnoma spremenil razporeditev območij za potnike, prtljago in motorje. Vodikovi rezervoarji pa bi bili verjetno nameščeni pod kriloma. Airbus pripravlja tudi potrebno infrastrukturo skupaj z glavnimi evropskimi letališči, kjer naj bi pobuda za vodikova središča na letališčih tlakovala pot gladki tranziciji, ki bi lahko omogočila uporabo te tehnologije tudi za servisna vozila.

RedBull
RedBull

 

Sorodni članki

Back to top button