Znanost

Na Luni čas teče hitreje, zato bi ZDA vzpostavile posebni časovni pas

Bela hiša želi, da bi ameriška vesoljska agencija Nasa vzpostavila nov poseben časovni pas za Luno - koordinirani lunarni čas (LTC), poroča britanski BBC. Zaradi drugačne jakosti gravitacijskega polja se čas na Luni v primerjavi z Zemljo teče hitreje - za 58,7 mikrosekunde na dan.

“Temeljna teorija gravitacije v našem vesolju ima pomembno posledico, da čas na različnih mestih v vesolju teče različno. Gravitacija na Luni je nekoliko šibkejša in zato ure tečejo drugače,” je za BBC-jev Radio 4 povedala škotska astronominja in profesorica Catherine Heymans.

Razlika 58,7 mikrosekunde na dan se morda ne zdi velika, vendar lahko pomembno vpliva na sinhronizacijo vesoljskih plovil, še navaja BBC.

V 50 letih bi ura na Luni tekla eno sekundo hitreje

Čas na Zemlji trenutno meri na stotine atomskih ur, nameščenih na različnih krajih po našem planetu, ki merijo spreminjajoče se energijsko stanje atomov in beležijo čas do nanosekunde natančno. Če bi jih postavili na Luno, bi v 50 letih delovale eno sekundo hitreje.

“Atomska ura na Luni bo tiktakala drugače kot ura na Zemlji. Smiselno bi bilo, da bi imela druga nebesna telesa, kot sta Luna ali Mars, svoj lasten časovni srčni utrip,” je dejal Nasin visoki uradnik za komunikacije in navigacijo Kevin Coggins.

Nasa pa ni edina, ki si prizadeva za uveljavitev lunarnega časa. Tudi Evropska vesoljska agencija (ESA) že nekaj časa razvija nov časovni sistem. Potreben bo sicer še dogovor med državami in centraliziran usklajevalni organ – za čas na Zemlji to trenutno počne Mednarodni urad za uteži in mere.

Drugi vidik, o katerem se bodo morale države dogovoriti, je to, kje bi se novi lunarni časovni pas začel in do kod bi se raztezal. Na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) se sicer trenutno uporablja koordinirani univerzalni čas, ker se ISS nahaja nizko v orbiti. ZDA želijo, da bi bil dogovor o LTC nared do leta 2026, ko načrtujejo polet na Luno s človeško posadko.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button