Življenjski slogZnanost

Lahko denar kupi srečo? Vzemi 10 tisoč dolarjev in boš izvedel

Večkrat lahko slišimo, kako denar ne more kupiti sreče. A vemo, da to rečejo tisti, ki ga imajo. Nedavna raziskava je pokazala, kar smo vsi vedeli že nekaj časa: denar dejansko lahko kupi vsaj nekaj sreče.

“Denar ne kupi sreče” je stavek, ki ga običajno izrečejo le ljudje, ki ga imajo veliko. Čeprav denar ni zagotovilo za srečo, so študije pokazale, da lahko z nekaj dodatnimi kovančki za kritje računov in kakšne razkošne počitnice dejansko res dosežeš srečo.

Srečo je težko izmeriti

Ugotoviti, ali je z denarjem res mogoče kupiti srečo, je izjemno težko. Sreča je spekter, zato jo je težko natančno izmeriti pri eni osebi, še težje pa jo je primerjati z drugimi. Dva bogata donatorja sta se dogovorila, da bosta 200 ljudem v sedmih državah razdelila dva milijona dolarjev, s čimer sta poskušala razjasniti več o tej temi. Sodelovale so tako države z visokimi dohodki, kot so ZDA, kot države z nižjim povprečnim BDP, kot je Kenija. Vsi udeleženci so govorili angleško, bili so različnih starosti in večinoma višje ali visoko izobraženi.

Denar res ne prinaša sreče. A to ponavadi rečejo tisti, ki ga imajo. Raziskave so pokazale, kar se zdi že na prvi pogled očitno: denar res prinaša srečo.

A bomo vseeno poskusili

Sodelujoči so prejeli enkratno plačilo v višini 10 tisoč dolarjev. Naročeno jim je bilo, naj ga porabijo v treh mesecih. Vključena je bila tudi kontrolna skupina 100 posameznikov, ki niso prejeli nobenega denarja.

Na podlagi petstopenjske lestvice zadovoljstva z življenjem in ocene od ena do pet, ki meri pozitiven in negativen vpliv, so udeleženci, ki so prejeli denar, v primerjavi s kontrolno skupino pokazali znatno izboljšanje sreče, pri čemer je bil učinek večji v državah z nižjimi dohodki. Ljudje s plačo 123 tisoč dolarjev na leto niso doživeli bistvenega povečanja sreče.

Izkazalo se je, da so bili ljudje dejansko bolj srečni, ko so imeli več denarja. Kdo bi si mislil?

Denar potem dejansko prinaša srečo?

Pri 200 udeležencih, ki so prejeli denar, se je skupno zadovoljstvo z življenjem v povprečju izboljšalo za 0,36 točke na osebo. Čeprav se je zadovoljstvo bogatih donatorjev zmanjšalo za približno 0,16 točke, je bilo na splošno zadovoljstvo s prerazporeditvijo bogastva 225-krat večje v primerjavi z zadovoljstvom donatorjev, ki so obdržali denar.

Zadovoljstvo tistih, ki so prejeli denar, se je absolutno povečalo. Kar seveda nakazuje, da denar prinaša vsaj nekaj sreče.

Na splošno se zdi, da lahko z denarjem do neke mere kupimo več sreče in da ima izguba denarja za premožne ljudi verjetno manjši vpliv kot dobiček, ki ga doživijo drugi. Kot je za ABC News povedal eden od avtorjev, je 10 tisoč dolarjev za marsikoga denar, ki mu spremeni življenje. V tem primeru pa rezultati govorijo sami zase.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button