Življenjski slog

Višja starost, nižji standardi?

Zahteve samskih pri iskanju partnerja se z leti spreminjajo. Se znižujejo tudi standardi?

Nedavna raziskava je odkrila dve povezavi med lastnostmi, ki jih iščemo v potencialnih partnerjih in našo starostjo.

Skozi leta (in razmerja) ljudje dodobra spoznamo sami sebe, naše želje, potrebe, omejitve. Postopoma oblikujemo tudi idejo o tem, kakšno osebo si želimo ob sebi. Privlačen videz, inteligenca, toplina in občutljivost so tiste štiri lastnosti, ki jih išče praktično vsak. Pa vendar ne more vsak končati z osebo svojih sanj. Kaj se zgodi s tistimi, ki (zavedno ali po spletu okoliščin) vztrajajo pri samskem življenju nekoliko dlje kot ostali? Se njihovi standardi z leti spremenijo?

Raziskava pod vodstvom Susan Sprecher, nedavno objavljena v znanstveni reviji Journal of Social and Personal Relationships, je odkrila dva vzorca, po katerih se naši standardi za romantičnega partnerja z leti spremenijo.

 

Zahteve samskih ljudi pri iskanju partnerja se z leti spreminjajo, kar pa ne pomeni, da se standardi le znižujejo.

 

Višja starost, nižji standardi?

Smo z leti res hitreje zadovoljni s potencialnimi partnerji?

Skozi odgovore 738 samskih udeležencev, starih med 18 in 40 let, je raziskava ugotovila, da ljudje pri iskanju partnerja z leti postanemo manj izbirčni. V mladosti, ko je velik delež sovrstnikov še samski, je izbira velika, zato si lahko ljudje privoščijo izbirčnost. Prav tako je mladost pogojena z manj izkušnjami in tako lahko visoke standarde pripišemo tudi nerealnim pričakovanjem. Z leti, ko se vsa skozi romantične komedije ustvarjena pričakovanja končno popravijo z izkušnjami iz realnosti, so tudi naši standardi nižji. Tako je starejša samska populacija v raziskavi poročala, da sta jim dandanes manj pomembna izgled in družbeni položaj osebe, standarde pa so znižali celo pri osebnosti potencialnih partnerjev.

 

Z leti višji standardi za nekatere osebnostne lastnosti

V zrelih letih ljudje manj skrbi partnerjev videz in bolj njihov uspeh in finančni položaj.

Nadalje je raziskava potrdila še, da se z leti spremeni ne le izbirčnost, temveč tudi specifične lastnosti, ki jih iščemo v potencialnih partnerjih. Pozornost s površinskih lastnosti, kot je privlačen videz, prenesemo na osebnostne. Prav tako se starejši udeleženci raziskave za nepomembno označili zahtevo, da se mora partner dobro razumeti z njihovimi prijatelji, medtem ko je bila to ena izmed prioritet mlajših udeležencev. Raziskovalci so sodelujoče vseh starosti vprašali še, kako močno so se njihovi standardi spremenili v zadnjih treh letih. Sodeč po odgovorih večina sama pri sebi verjame, da z leti zvišujejo zahteve, povezane z osebnostjo, uspehom in (predvsem finančnimi) sredstvi.

Pa ti? Si pri svojem ljubezenskem okusu že opazil kakšne spremembe?

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button