Zdravje

Si se znašel v stiski? ŠOUM nudi brezplačno psihološko svetovanje

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) že več kot 10 let študentom omogoča brezplačno psihološko svetovanje. Tudi v tem študijskem letu želi na ta način pomagati študentom v stiski, ki jo občutijo zaradi težav pri študiju, duševnemu zdravju, partnerskih odnosih in drugih osebnih težavah. Povpraševanje po tovrstnih svetovanjih se je občutno povečalo že v času epidemije. Po podatkih zadnjih raziskav trend ne upada, saj je v začetku let vsak drugi študent v Sloveniji ocenil svoje duševno zdravje kot slabo.

Psihološka svetovalnica za študente v stiski 

Po podatkih raziskave, ki jo je v letu 2022 izvedla študentska aplikacija Studo, 82 % slovenskih študentov čuti stres zaradi študija. Številne posledice je pustila že epidemija COVID-19, novi izzivi povezani z inflacijo in nestabilnim položajem v svetu, pa stiske le še povečujejo. Študija »Barometer duševnega zdravja« je bila prvič izvedena leta 2022, v njej je sodelovalo 836 študentov iz Slovenije, Avstrije in Nemčije.

»Mladostniki mnogokrat ne vedo, kam naj se v stiski obrnejo po pomoč. V psihološki svetovalnici smo študentom v stiski v oporo in jih skušamo opremiti z znanji, spretnostmi in orodji, ki jim bodo pomagale v njihovi situaciji. Brezplačno psihološko svetovanje študentom nudimo že trinajsto leto zapovrstjo, povpraševanje študentov po terminih svetovanja pa je žal vedno večje,« je povedal vodja projekta Psihološka svetovalnica, Simon Fridl.

ŠOUM je že v času epidemije zaradi povečanega zaznavanja duševnih stisk povečala število psihologinj, ki delujejo v okviru Psihološke svetovalnice. V letošnjem letu svetovanja izvajajo tri psihologinje.

Psihologinja dr. Vita Poštuvan, ki svetovanja nudi že od same ustanovitve Psihološke svetovalnice, navaja: »V študijskem letu 2021/22 smo pri večini študentov ugotavljali težave v odnosih, težave občutij depresije, tesnobe ali tudi težave z zaključevanjem študijskih obveznosti. Takrat je bilo izvedenih 111 ur svetovanj«.

Svetovanja potekajo po dogovoru. Študenti lahko v stik s svetovalnico vstopijo preko elektronskega naslova svetovalnica@soum.si.

Nekaj anonimnih odzivov udeležencev Psihološke svetovalnice ŠOUM:

»Svetovalnica mi je bila v neizmerno pomoč. Psihologinja je zelo prijazna in potrpežljiva in z njeno pomočjo sem iz težke situacije prišla dosti boljše in hitreje, kot če ne bi imela te možnosti. Priporočam vsem, ki potrebujete pomoč ali le dober pogovor.«

»Bila sem zelo zadovoljna z organizacijo in obravnavo. Bila je lepa izkušnja, predvsem sprejemajoča in mirna, kar sem v tistem trenutku najbolj potrebovala. Vse, ki so v stiski bi spodbudila, da se opogumijo in pristopijo k svetovalnici.«

Če si v stiski in potrebuješ strokovno pomoč, kontaktiraj psihološko svetovalnico na e-naslovu svetovalnica@soum.si. Individualno se boš dogovoril/a za brezplačno psihološko svetovanje. Pogoj je le, da imaš status študenta.

ŠOUM
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button