Zdravje

Droge v Evropi: rekordna razpoložljivost kokaina in izdelkov iz konoplje

Evropa se spopada z vse večjo dostopnostjo prepovedanih drog, nekatere celo presegajo ravni pred pandemijo, opozarja Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) v letnem poročilu, ki so ga včeraj predstavili v Lizboni. Izdelki iz konoplje postajajo vse bolj raznoliki, narašča pa tudi proizvodnja sintetičnih drog v Evropi.

Rekordna razpoložljivost kokaina in metamfetamina

Evropa se sooča s hitro povrnitvijo ponudbe in uporabe drog po motnjah dobave zaradi epidemije covida-19. Tudi pri uporabi drog obstajajo znaki vrnitve na ravni pred pandemijo. Analiza odpadnih voda v nekaterih mestih na primer razkriva povečano uporabo kokaina, crack kokaina, amfetamina in metamfetamina v letih 2020 in 2021, navaja poročilo.

“Nenehno povečevanje proizvodnje sintetičnih drog v EU kaže, da organizirane kriminalne združbe neusmiljeno nadaljujejo nezakonito trgovino s prepovedanimi drogami, kar ogroža javno zdravje in varnost. Zlasti je zaskrbljujoče, da so partnerstva med evropskimi in mednarodnimi kriminalnimi mrežami privedla do rekordne razpoložljivosti kokaina in industrijske proizvodnje metamfetamina v Evropi,” je ob tem opozorila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

Najnovejša analiza kaže, da je razpoložljivost kokaina v Evropi še vedno visoka, kar prinaša vrsto nevarnosti za zdravje. Leta 2020 so v EU zasegli rekordnih 213 ton kokaina in več kot 21 ton amfetamina. Leta 2020 je bilo uničenih več kot 350 laboratorijev za proizvodnjo prepovedanih drog, vključno z nekaterimi velikimi proizvodnimi obrati za kokain, metamfetamin in katinone.

Največji izziv nadzora predstavlja konoplja in izdelki iz konoplje

Konoplja ostaja najpogosteje uporabljena prepovedana droga v Evropi, države pa se pri nadzoru in regulaciji soočajo s številnimi izzivi. Oblasti poleg nadzora nedovoljene konoplje regulirajo tudi konopljo za medicinske in druge namene, izdelki iz konoplje pa medtem postajajo vse bolj raznoliki.

Poročilo poudarja tudi pomisleke glede nedovoljenih izdelkov iz konoplje, kjer so dodani sintetičnimi kanabinoidi, slednji pa so lahko zelo močni in strupeni. Uporabniki, ki morda ne vedo, da izdelek vsebuje sintetične kanabinoide, so izpostavljeni večjim tveganjem za zdravje.

Vsak teden se pojavi nova psihoaktivna snov

Nove psihoaktivne snovi se še naprej pojavljajo po ena na teden, kar predstavlja izziv za javno zdravje. Leta 2021 so prek Evropskega sistema za zgodnje opozarjanje prvič poročali o 52 novih drogah, skupno število novih psihoaktivnih snovi, ki jih je spremljal center EMCDDA, pa je bilo 880. Leta 2021 so prvič poročali o šestih novih sintetičnih opioidih, šestih sintetičnih katinonih in 15 novih sintetičnih kanabinoidih.

Zadnji podatki kažejo, da je bila v EU ter v Turčiji in na Norveškem v letu 2020 v 41 tisoč zasegih zasežena rekordna količine novih psihoaktivnih snovi, ki so skupaj znašale 6,9 ton. Med zaseženimi snovmi je bilo 3,3 tone sintetičnih katinonov, ki so se pogosto prodajali kot nadomestilo za uveljavljene stimulanse kot sta kokain in MDMA.

Vojna v Ukrajini je še povečala negotovost glede drog v Evropi. Osebe, ki bežijo pred spopadi, bolj verjetno doživljajo hud psihološki stres, zato lahko hitreje podležejo težavam z zlorabo snovi. Vojna bi lahko povzročila tudi premike trgovskih poti, saj storilci kaznivih dejanj izkoriščajo ranljivost ljudi ali se izogibajo prizadetim območjem, še opozarja poročilo.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button