ZdravjeŽivljenjski slog

Še nekaj skritih razlogov za zamujanje menstruacije

Teta menstra je včasih sreča v nesreči. Če se ti dogaja, da izostala menstruacija povzroča paniko, je dobro ugotoviti, zakaj točno je izostala ali zamudila. Poglejmo nekaj razlogov.

Če se pogosto soočaš z zamujanjem menstruacije, je dobro, da veš, da to ni nič nenavadnega – nasprotno, dogaja se mnogim. Za to obstajajo številne razlage in razlogi, vsekakor pa se ne bi smelo dogajati vsak mesec. Razlogi za zamujanje so lahko druge kontracepcijske metode, delo, prekomerna telovadba, stres in še marsikaj drugega.

Uporabljaš kontracepcijo?

Seveda ni nujno, da bodo kontracepcijske tablete, obliži, injekcije in IUD v celoti ustavili tvoj ciklus, vendar je izostanek menstruacije pogost stranski učinek hormonske kontracepcije. To je zato, ker so hormonske kontracepcijske metode zasnovane tako, da zavirajo ovulacijo in stanjšajo sluznico maternice, pojasnjuje dr. Alyssa Dweck, ginekologinja v Mount Kiscu. IUD Mirena in injekcija Depo-Provera sta metodi, ki sta najbolj znani po stranskih učinkih, prav tako tudi tabletke, kot so Seasonique, ki so zasnovane za ta namen.

Menstruacija lahko zamuja tudi zaradi uporabe kontracepcije.

Se preveč gibaš in telovadiš?

»Female athlete triad« se nanaša na vzorec premajhnega prehranjevanja, amenoreje (izguba menstruacije) in osteoporoze, ki izhajajo iz ekstremne vadbene rutine. Toda kljub temu, da se sama beseda navezuje na šport, pa atletinje in športnice niso edine, ki so lahko ogrožene. Prizadene lahko ženske ne glede na postavo ali težo – ne samo ženske s stereotipno »postavo balerine«.

Kaj pomeni preveč telovaditi? Odgovor je specifičen glede na telo vsake ženske, a dobro pravilo je, da če tvoje vadbe povzročijo izostanek menstruacije, zmanjšaj njihovo količino.

Hitro hujšanje – adijo menstruacija!

Prevelika ali premajhna teža sta znana vzroka za amenorejo. Prav tako lahko zelo hitro hujšanje povzroči izostanek menstruacije, tudi če končna teža ni prenizka. Ekstremna izguba teže je šok za presnovni sistem, ki je tesno povezan z reproduktivnim sistemom, pravijo na kliniki Mayo. To težavo lahko odpraviš s počasnejšim izgubljanjem teže, namesto da poskušaš prehitro doseči velike rezultate.

Se občasno soočaš tudi z močnimi in bolečimi menstruacijami?

Spiš dovolj?

Ženske, ki imajo nereden spanec, imajo lahko tudi neredne menstruacije. Raziskovalci so ugotovili, da imajo ženske, ki ne spijo dovolj ali imajo slab spanec, več simptomov PMS in številne menstrualne težave. Spanje igra ključno vlogo pri zdravju in dobrem počutju ženske. Če varčujemo s spanjem, naj nas ne skrbijo le vrečke pod očmi – trpijo tudi naši ostali sistemi.

Si pod visoko količino stresa

»Stres lahko zagotovo povzroči neredne ali izostale menstruacije pri ženskah pred menopavzo,« pravijo strokovnjaki, saj lahko to, da si pod velikim pritiskom, vpliva na tvoje hormone.

Za izostanek menstruacije obstajajo tudi drugi razlogi. Lahko, da se soočaš z drugimi boleznimi, alergijami ali enostavno ne ješ dovolj raznolike hrane. Vsekakor pa bi se po rešitvi težav menstruacija po nekaj mesecih morala vrniti na normalen cikel.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button