ZdravjeŽivljenjski slog

Pozor! Na magnetni resonanci poskrbi, da tega nimaš v sebi …

Marsikaj je potrebno storiti, ko se pripravljamo na magnetno resonanco. Zdaj pa lahko dodaš novo točko na seznam: odstrani analni čepek!

Če si bil zadnje čase kaj na Twitterju, si morda naleteli na tvit, ki ti je povzročil nenamerni stisk zadnjice. Če pa nisi, ti povemo novico: uporabnik Twitterja BradiusZero je delil sken, na katerem je videti, da je v telo nekoga vgrajen analni čepek. Ki pa je veliko višje, kot bi moral biti.

Kdo je nesrečnež ali nesrečnica?

“Največji primer osebne poškodbe, kar sem jih kdaj slišal,” je zapisano v priloženem screenshotu sporočila. “Odvetnik ima stranko, ki toži podjetje za erotične igrače. Omenjena stranka je kupila analni čepek, ki je bil oglaševan kot “100-odstotni silikon”. Stranka je analni čepek nosila na magnetni resonanci. Na veliko strankino grozo ima analni čepek v resnici kovinsko jedro. Čepek se je s hitrostjo zvoka pospešil […] v prsni koš stranke. V zapisniku je opisan kot “analna železniška pištola”. Stranka je preživela s hujšimi poškodbami.”

Mit ali resnica?

Čeprav gre za grozljivo in svarilno zgodbo o nevarnostih mešanja kovinskih analnih čepkov in naprav za magnetno resonanco, seveda obstajajo razlogi za dvom, saj se zgodba sliši podobna kaki urbani legendi. Temu botruje tudi dejstvo, da se je slika prvič pojavila pred mesecem dni na Redditu, nato pa je bila izbrisana. Kljub temu je še vedno slaba ideja, da greš na pregled z magnetno resonanco s kovinskim čepkom.

Seveda pa se pri takšnih zgodbah vedno pojavi vprašanje, ali je to zgolj urbana legenda.

Kako sploh delujejo naprave za magnetno resonanco?

Naprave za magnetno resonanco namreč delujejo tako, da ustvarjajo močna magnetna polja (in radijske valove), ki delujejo na vodikova jedra (protone) v vodi. Ko protoni delujejo v magnetnem polju, se njihove osi poravnajo. Ta enakomerna poravnava ustvarja magnetni vektor, usmerjen vzdolž osi skenerja za magnetno resonanco.

Ko magnetnemu polju dodamo dodatno energijo (v obliki radijskega vala), se magnetni vektor odkloni. Frekvenca radijskega valovanja, ki povzroči resonanco vodikovih jeder, je odvisna od iskanega elementa (v tem primeru vodika) in jakosti magnetnega polja. Ko se radiofrekvenčni vir izklopi, se magnetni vektor vrne v stanje mirovanja, kar povzroči oddajanje signala. Ta signal se uporabi za ustvarjanje slik.

Naprave za magnetno resonanco so običajno odlične za pregledovanje notranjosti telesa, zlasti hrustanca in mišic, ki jih druge metode skeniranja ne morejo tako učinkovito prikazati. Ni pa tako dobro, če imaš na sebi kovino – tako znotraj kot zunaj telesa, se razume.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button