Kultura

V muzeju v Parizu najeli Instagram umetnika

V Muzeju Orsay na rezidenci gostijo ilustratorja Jeana-Philippeja Delhommea, ki bo vsak ponedeljek v letošnjem letu na muzejskem Instagram profilu predstavil enega od umetnikov iz 19. stoletja kot uporabnika tega družbenega omrežja. Delhomme je kot prvega narisal francoskega umetnostnega kritika Jorisa-Karla Huysmansa.

 

View this post on Instagram

 

/ En 2020, le musée d’Orsay accueille pour la première fois, avec @jeanphilippedelhomme, un artiste en résidence sur son compte Instagram, pour un rendez-vous hebdomadaire mettant en images la vie du musée et les artistes de sa collection. La série s’ouvre avec Huysmans ! / In 2020, the Musée d’Orsay welcomes, with @jeanphilippedelhomme, its first Instagram artist in residence for a weekly encounter with the life of the museum and its artists. Let’s start with Huysmans! / ✍ jk_Huysmans : Merci JL.Forain pour mon portrait. gervex : Pas de critique méchante cette fois-ci ? . jk_Huysmans: Thank you JL.Forain for my portrait. gervex: No mean criticism this time? . #jeanphilippedelhomme #joriskarlhuysmans #Huysmans #exposition #exhibition #litterature #ecrivain #literature #writer #museedorsay #museeorsay #orsaymuseum

A post shared by Musée d’Orsay (@museeorsay) on

Jean-Philippe Delhomme se je prvemu na svojem Instagram pohodu poklonil Huysmansu, s katerim je povezana ena od aktualnim razstav v Muzeju Orsay. Na Instagram objavi je po umetnikovi ideji Huysmans predstavil svoj portret, ki ga je leta 1878 narisal francoski impresionist Jean-Louis Forain, pospremljen z zapisom: “Hvala ti za moj portret @JL.Forain.”

Dvigovanje vidnosti umetnikom iz druge polovice 19. stoletja

Namen rezidence je dati večjo vidnost umetnikom iz druge polovice 19. stoletja in jih s pomočjo sodobnih interakcij približati širši javnosti. Z objavami si želijo osvetliti trenutek iz biografije izbranega umetnika, da bi oživili strinjanje ali pa zgražanje, ki ga je sprožil.

Delhomme je lani izdal knjigo z naslovom Artists’ Instagrams: The Never Seen Instagrams of the Greatest Artists, v katerih je predstavil Instagram profile znanih umetnikov, kot so Jackson Pollock, Frida Kahlo in Paul Gauguin. Umetnik pravi, da danes ne bi poznali umetnostne kritike, če bi Instagram obstajal pred stoletjem. Imeli bi zgolj dvignjene in spuščene palce in čustvene simbole.

Pri svojem delu se osredotoča predvsem na umetnike, ki so bili tako slavni, da so okoli njih nastali miti. “Prav to je pri celotni zadevi zabavno. Gre za bogove in boginje umetnosti. Kot bi ustvarjal Instagram Olimpa. Umetniki in umetnice si želijo biti videni, tudi tisti najresnejši. Zakaj se torej ne bi predstavljali kot se danes vsi drugi,” se je vprašal.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button