Okolje

Počasna moda kot alternativa tekstilni industriji: kako se je lotiti?

Z razmahom spletnega nakupovanja in hitrega potrošništva je koncept hitre mode zajel modno industrijo. Vendar pa se s hitro rastjo pojavlja tudi njena temna plat, ki pomembno vpliva na okolje. Okoljski program Združenih narodov navaja, da modna industrija proizvede do 10 % svetovne proizvodnje ogljikovega dioksida – več kot mednarodni leti in ladijski promet skupaj.

Hitra moda temelji na poslovnem modelu, ki poudarja hitrost in nizkocenovno proizvodnjo, da bi zadovoljil povpraševanje potrošnikov po najnovejših trendih. Ta model je pripeljal do kulture pretirane potrošnje, kjer se oblačila obravnavajo kot izdelki za enkratno uporabo, ki jih po nekaj nošenjih hitro zavržemo. Letno je s strani tekstilne industrije proizvedenih 150 milijard kosov oblačil in ter s tem povzročenih 93 milijonov ton odpadkov; gre torej za enega izmed največjih onesnaževalcev našega okolja. V Sloveniji npr. letno zavržemo kar 17.000 ton odpadnega tekstila.

Počasna moda – okolju prijaznejša alternativa

Alternativo, ki nasprotuje konceptu hitre mode in je okolju prijaznejša, imenujemo počasna moda.  Gre za pristop k modi, ki poudarja trajnost, etično proizvodnjo in kakovost pred količino. Počasna moda ceni okolje, pravice delavcev in izkušnje potrošnikov ter si prizadeva ustvariti oblačila, ki bodo trajna, s poudarkom na brezčasnih modelih in ne na minljivih trendih.

Za počasno modo je značilna uporaba okolju prijaznih in trajnostnih materialov, kot so organski bombaž, lan in konoplja, ki imajo manjši vpliv na okolje kot sintetični materiali. Počasna moda poudarja tudi lokalno proizvodnjo, s čimer se zmanjšuje ogljični odtis prevoza in podpira lokalno gospodarstvo. Proizvodni proces je pogosto bolj pregleden, večji poudarek pa je na pravičnih plačah in varnih delovnih pogojih za delavce v oblačilnem sektorju.

V nasprotju s hitro modo, ki potrošnike spodbuja k nenehnemu kupovanju novih oblačil, počasna moda spodbuja bolj premišljen in nameren pristop k potrošnji. Potrošniki počasne mode pogosteje vlagajo v kakovostne, brezčasne kose, ki jih lahko nosijo več let, kot pa v poceni oblačila za enkratno uporabo, ki bodo razpadla po nekaj pranjih. Potrošniki počasne mode tudi skrbno skrbijo za svoja oblačila, jih popravljajo in vzdržujejo, da bi podaljšali njihovo življenjsko dobo.

fast fashion
Puščava Atakama, Čile (vir

Kako zmanjšati vpliv na okolje pri nakupu oblačil?

V Sloveniji je bil leta 2019 delež prodaje rabljenih oblačil v primerjavi z nakupom novih le 0,62 %, še nižji pa je delež izposoje oblačil. Kot potrošniki imamo moč, da z zavestnimi odločitvami o oblačilih, ki jih kupujemo, in njihovem vplivu na okolje prispevamo k spremembam na bolje. To lahko storimo tako, da za bolj trajnostno ravnanje pri nakupu oblačil sledimo naslednjim nasvetom.

Kupuj manj, a bolje

Pri nakupu oblačil je ena izmed najbolj trajnostnih stvari, ki jih lahko storiš, ta, da kupiš manj kosov, vendar investiraš v kakovostnejše kose, ki bodo trajali dlje. Poišči izdelke iz trajnostnih materialov, kot so organski bombaž, lan ali konoplja.

Kupuj rabljena oblačila

Nakupovanje rabljenih oblačil je odličen način za zmanjšanje vpliva proizvodnje oblačil na okolje. S tem se ne le zmanjša povpraševanje po novih oblačilih, temveč oblačila, ki bi sicer končala na odlagališču, dobijo novo življenje. Nakupovanje iz druge roke je tudi odličen način za varčevanje z denarjem, hkrati pa je še vedno modno. Poleg okoljskih koristi ima nakupovanje rabljenih izdelkov tudi druge prednosti. Oblačila iz druge roke so na primer pogosto unikatna, kar posameznikom omogoča, da izrazijo svoj osebni slog na način, ki pri oblačilih iz množične proizvodnje ni mogoč. Rabljena oblačila lahko, poleg fizičnih trgovin z oblačili iz druge roke, najdeš tudi na različnih profilih na družbenih omrežjih, ki so namenjeni prav temu.

Zadaj si izziv!

Si že slišal_a za izziv 333? To je izziv, pri katerem 3 mesece nosiš zgolj 33 kosov iz svoje garderobe. Izziv ti lahko pomaga pri tem, da se naučiš, kako kombinirati malo kosov oblačil, oz. določiti, kateri so tisti kosi, ki jih resnično potrebuješ in kateri (ter koliko) kosi v tvoji omari so odveč. Mogoče ti lahko izziv pomaga pri prehodu k počasni modi, na spletu pa obstaja veliko nasvetov, kako ga najbolje izpeljati.

Izberi trajnostne blagovne znamke

Poišči blagovne znamke oblačil, ki dajejo prednost trajnosti, na primer tiste, ki uporabljajo okolju prijazne materiale, podpirajo pravično trgovino in etično proizvodnjo ter imajo pregledne dobavne verige. Pri izbiri blagove znamke bodi pozor-en/na na »green washing« – taktiko podjetij, ki jo uporabljajo, da se prikazujejo bolj trajnostna, kot so v resnici. To lahko pomeni lažne trditve o okolju prijaznih proizvodnih praksah ali celo namerno nejasno navajanje dejstev.

Skrbi za svoja oblačila

Pravilna skrb za oblačila lahko podaljša njihovo življenjsko dobo in zmanjša potrebo po pogostejši zamenjavi.

Izposodi si ali izmenjaj oblačila

Razmisli o izposoji ali izmenjavi oblačil s prijatelji ali družino. To je lahko zabaven in trajnosten način za osvežitev garderobe brez kupovanja novih oblačil.

Mlad.si
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button