Okolje

Tekstilna industrija in kozmetika

Lepota je minljiva, lepotni izdelki pa na žalost ne

V zadnjem tednu Aprila – Meseca BREZ Svinjarije je čas, da se pod drobnogledom znajdeta še tekstilna in lepotna industrija. Gašper ti bo s svojimi nesmeti tudi tokrat svetoval, kako lahko okolju pomagaš na tem področju.

Mama mi je spomladi vedno rekla, naj prebrskam omaro in izločim stvari, ki sem jih prerasla, jih zložim na kup, ona pa jih bo odnesla sodelavkini hčeri, ki je nekaj let mlajša kot jaz. Tudi meni je velikokrat prinesla oblačila svojih prijateljic in njihovih hčera, ki sem jih z veseljem prebrskala in nosila, dokler je to bilo možno.

Prav ta vikend sva spet pregledovali eno izmed takih vreč, iz katere sem izbrskala nekaj prav dobrih kosov oblačil. Na to izmenjavo sem vedno gledala kot na ‘šparanje’ denarja. Šele zdaj pa vidim, da sva z mamo nevede skrbele tudi za okolje.

Tekstil je drugi največji onesnaževalec

Tekstilna industrija je namreč drugi največji onesnaževalec na svetu (takoj za nafto), saj recikliramo le 15 odstotkov vsega tekstila. Samo v Sloveniji letno zavržemo kar 17 tisoč ton oblačil, ki so v večini še uporabna. V primeru, da ena majica tehta 200 g, to znese približno 8,5 milijona kosov majic. Za izdelavo le ene bombažne majice porabimo kar 2200 litrov vode. Si zdaj lahko predstavljaš količino vode, ki jo porabimo za zavrženi tekstil?

V prvih 14 letih tega tisočletja se je proizvodnja oblačil podvojila. Danes pa potrošniki kupimo kar 60 odstotkov več oblačil kot pred 15 leti. Prav zato je tekstilna industrija vredna kar 2500 milijard dolarjev, zaposluje pa več kot 75 milijonov ljudi. S svojimi izdelki pa v okolje prispeva kar 20 odstotkov odpadnih voda in 10 odstotkov emisij CO2.

Predstavljaj si, kaj bi lahko storili, če bi tekstilno industrijo zmanjšali za tretjino, denar in delovno silo pa preusmerili v varovanje okolja?

Za velik del odpadne embalaže je kriva kozmetika

Ja, prav si prebral. Lepotna industrija letno nakopiči kar za 120 milijard kosov embalaže za enkratno uporabo, ki v 99 odstotkih primerov pristane v smeteh. Dovolj je že, da prešteješ plastično embalažo, ki jo imaš v kopalnici: šamponi, balzami, mleko za telo, britvice, pene za britje, maskare, senčila, kreme za 1000 in 1 težavo … Kozmetični izdelki so ponavadi tudi zapakirani v ogromne količine plastike.

Problem kozmetičnih izdelkov je tudi mikroplastika (plastika, manjša od 5 mm), ki sestavlja plastične pelete ali pa nastane z razpadanjem večjih kosov plastike. Največja vira sta prav kozmetika in pranje oblačil. Velik problem so predvsem pilingi, ki vsebujejo toliko plastike kot sama embalaž. Z enim umivanjem s kremo za piling v vodo spustiš kar 100 tisoč delcev mikroplastike.

Kako lahko pomagam?

  • Oblačila kupuj, ko jih resnično potrebuješ in ne le zato, ker se je spremenila moda.
  • Kupi kvalitetna oblačila, ki jih boš lahko nosil več let.
  • Kupuj v second hand shopih ali pa si oblačila izmenjaj.
  • Namesto šampona v embalaži, uporabljaj trdo milo za telo in šampon.
  • Izberi zobno ščetko iz lesa oz. bambusa.
  • Uporabljaj britvice za večkratno uporabo.
  • Piling si lahko pripraviš iz morske soli in olivnega olja ali medu.

 

 Urška KUR
 Unsplash
ikona snemalec Miha HORVAT

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button