KulturaOkolje

Ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov s projekcijami filmov o okolju

Osrednja tema letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki poteka v tem tednu, je embalaža. Projekt EU Youth Cinema: Green Deal bo v tem času s serijo dogodkov v Mariboru in Kopru mlade spodbujal k izvajanju akcij ozaveščanja o trajnostnem ravnanju z viri in odpadki.

Embalaža ima velik vpliv na okolje. V Evropski uniji za embalažo namenimo 40 % nove plastike in 50 % novega papirja, številke pa se iz leta v leto povečujejo. V letu 2021 je vsak prebivalec EU v povprečju ustvaril 189 kilogramov odpadne embalaže. V zadnjih desetih letih se je količina odpadne embalaže povečala za dobrih 20 %.

Stanje še dodatno otežuje velika količina reciklažnih odpadkov, ki zaradi pomanjkanja reciklažne infrastrukture in nedonosnosti procesa recikliranja končajo na odlagališčih. Poleg tega se znaten del embalaže ne zbira, kar ima uničujoče učinke na naše okolje, zlasti na oceane. Da bi rešila to situacijo, si je Evropska komisija zastavila cilj, da bo do leta 20230 vso embalažo mogoče ponovno uporabiti ali reciklirati na ekonomsko dostopen način, poleg splošnega zmanjševanja odvečne embalaže in s tem odpadne embalaže. Ključno za dosego tega cilja pa je v osnovi že preprečevanje nastanka odpadkov.

Nova serija dogodkov je namenjena ozaveščanju

Mednarodni projekt EU Youth Cinema: Green Deal podpira letošnji Evropski teden zmanjševanja odpadkov s privlačnim programom pretočnih vsebin, ki je brezplačno na voljo na njihovi spletni strani. Poleg tega so organizatorji za sodelujoče šole pripravili dogodke s projekcijo izbranih filmov in pogovorom z gosti v številnih evropskih kinematografih – v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem, v Severni Makedoniji in Romuniji. Namen dogodkov je povečati ozaveščenost o močnem vplivu embalaže na okolje ter spodbujati ideje, podporo in proaktivnost za bolj trajnostno naravnano potrošništvo med mladimi.

V Sloveniji bosta letos potekala še dva dogodka – v Cineplexxu Maribor (24. novembra) in Cineplexxu Koper (28. novembra) s projekcijo dveh dokumentarnih filmov: NEUMESTNA STVAR (Avstrija 2022) režiserja Nikolausa Geyrhalterja in LESADUT POD KRINKO (Avstrija, Romunija, Nemčija 2020) režiserjev Monice Lăzurean-Gorgan, Ebbe Sinzinger in Michaele Kirst. Prvi film, ki si ga bodo ogledali primorski šolarji, sledi poti naših smeti po vsem planetu in opozarja na neskončni boj ljudi za nadzor nad ogromnimi količinami odpadkov. Drug film pa opisuje direktorja nevladne agencije za okoljske preiskave, ki se pod krinko inflitrira v velika podjetja po vsem svetu in dokumentira, kako proizvajajo in prodajajo nezakonito posekan les.

Projekciji filma bosta spremljali zanimivi debati. Med že znanimi gosti pogovora so Nina Plevnik, strokovna sodelavka IPoP – Inštituta za politike prostora, Jasmina Cehnar – novinarka časopisne hiše Večer in Mitja Špes, direktor podjetja FACTUMEVENT.

Skupaj naredimo Evropo bolj zeleno!

Celoten program projekta EU Youth CInema: Green Deal je na voljo brezplačno, zahvaljujoč financiranju EU (program: Razvoj občinstva in filmska vzgoja) in sofinanciranju s strani avstrijskega ministrstva za podnebje (BMK), Društva za zbiranje avdiovizualnih gradiv (VAM), skupine Vienna Insurance Group in Wiener Städtische.

Vsi partnerji in podporniki ne le izražajo podporo ciljem EU Youth Cinema: Green Deal, ampak tudi delijo njegovo filozofijo. Hartwig Löger, generalni direktor Vienna Insurance Group: »Dolgoročno in trajnostno načrtovanje je osnovni pristop zavarovalnice. Da bi to dosegli, potrebujemo neokrnjeno gospodarsko in ekološko okolje. To bi moralo biti v interesu vseh podjetij, saj je uspeh, ekonomski ali kakšen drugačen, mogoč le pod temi pogoji. Zato je za nas še toliko bolj pomembno, da si prizadevamo za Evropski zeleni dogovor. Navsezadnje gre za prihodnost, vredno življenja za mlajšo generacijo«.

Projekt kot ekskluzivni kinematografski partner podpira mednarodna skupina Cineplexx. Christof Papousek, finančni direktor in sopartner Cineplexxa: »Kino kot prostor, kjer se ljudje združujejo, da bi delili čustva, v primeru tega projekta pa tudi znanje in navdih, je še vedno najprimernejši za motiviranje in navdih mladega občinstva. Verjamem, da ustvarja tudi občutek skupnosti, kar se bo, upajmo, na koncu odrazilo tudi v številnih pobudah za varstvo podnebja«.

Chapter4 / NH
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button