KulskoNoviceOkolje

Potrebuješ orodje? Sedaj si ga lahko sposodiš v točkah souporabe

Mladinsko delo spremlja in se odziva na probleme mladih in družbe. Tudi na področju trajnosti zasleduje izzive in priložnosti, zato so se na Mreži MaMa skupaj z mladinskimi centri priključili projektu Sharing is caring, v sodelovanju s podjetjem ZEOS d.o.o. (v sklopu njihovega projekta Life Spodbujamo e-krožno).

V sklopu projekta bodo mladinski centri zaživeli kot točke souporabe, kjer si bodo mladi lahko izposodili ali skupaj uporabljali električne oz. druge naprave ter tako krepili vrednote krožnega gospodarstva in trajnostno ravnanje. Mladi, ki sodelujejo pri vzpostavitvi točk souporabe, bodo pod mentorstvom mladinskih delavcev pridobili nova znanja in izkušnje kako krožno gospodarstvo vzpostaviti v praksi v lokalnem okolju.

S točkami souporabe v mladinskih centrih, ki so nastale glede na potrebe mladih, se zmanjšujejo negativni vpliv industrije elektronski naprav na okolje, mladi pa skupaj uresničujejo svoje zaveze za bolj trajnostno prihodnost.

Točke souporabe se vzpostavljajo v naslednjih mladinskih centrih:

Skupnosti souporabe delujejo po principu t.i. »ekonomije delitve«. Gre za skupno uporabo izdelkov (ali storitev), kadar je cena določenega izdelka (ali storitve) visoka, za izdelek doma ni prostora ali pa le-ta ni ves čas v celoti izkoriščen(a). Posamezniki, člani neke skupnosti, si lahko izposojajo ali najemajo izdelke (oz. uporabljajo storitve) v skupni lasti ali v lasti nekoga drugega. Tako izposoja električnega orodja deluje na različne načine. Več o souporabi pa lahko preberete na spletni strani ZEOS.

Mlad.si
Mlad.si

Sorodni članki

Back to top button