Življenjski slog

Zakaj moraš božično darilo letos v prvi vrsti podariti sebi

Praznično nakupovanje pogosto spremlja ogromno stresa. Med njim smo običajno izpostavljeni tudi ostalim pritiskom, kot so priprave na dramatična družinska srečanja. Četudi darila kupuješ preko spleta ali v fizičnih trgovinah, pa na seznamu obdarovancev ne smeš pozabiti najpomembnejšega imena: svojega.

Za nami je nekaj napornih mesecev. Glede na raziskavo iz leta 2020, v kateri je sodelovalo več kot 2000 ameriških študentov, je kar 70 odstotkov anketiranih med pandemijo navedlo povečane ravni stresa in tesnobe. Zgolj manj kot polovica vseh pa je ocenila, da se zna s stresnimi situacijami tudi primerno spopadati.

Zato je izkazovanje ljubezni do sebe zelo pomembno. Obdarovanje ima namreč številne koristi za duševno zdravje. Med drugim stimulira tiste nevronske mreže v naših možganih, ki reagirajo na občutke fizičnega užitka. Tovrstna možganska aktivnost pa poteka tako v primerih, ko darilo podarimo, kot tudi, ko ga prejmemo. Tako ima samoobdarovanje oz. obdarovanje samega sebe dvojni učinek.

Darilo, obdarovanje, prazniki, Božič, stres, samoobdarovanje, obdarovanje samega sebe, self-care, zdravje, duševno zdravje, volja
Darila ne najdeš nujno pod dreveščkom, lahko se skriva tudi v tebi.

Vse, kar podariš, se ti v nekem trenutku vrne

Dajanje drugim je lahko dobro za naše odnose, saj s tem pokažemo, da nam je za nekoga mar. Razumevanje in podpiranje samega sebe pa je nekaj, na kar pogosto pozabimo. Do tega lahko zelo hitro pride prav v prazničnem času, ko smo preveč zaposleni z načrtovanjem prazničnih aktivnosti in povezovanjem z drugimi.

Industrija samooskrbe oz. self-care je kot mnoge druge iz vidika marketinških aktivnosti morda že ušla izven nadzora, to pa ne pomeni, da njen osnoven vidik ni več relevanten.

Pod self-care uvrščamo skrb zase, ki spodbuja zdravje in obvladovanje bolezni, ko (in če) se te pojavijo.

Kjer je volja, tam je pot

Tudi če obdarovanje morda ni tvoja močna točka ali pa si že porabil ves letošnji budget za darila, se lahko obdariš kako drugače. Lahko si napišeš prijazno pismo ali enega izmed dni med prazniki rezerviraš za aktivnosti, ki bodo koristile tvojemu dobremu počutju. Tako boš ponovno vzpostavil stik s svojimi notranjimi mislimi in občutki, ki se v modernem kaosu sicer hitro izgubijo. To je najlepše božično darilo, ki si ga lahko podariš.

Darilo, obdarovanje, prazniki, Božič, stres, samoobdarovanje, obdarovanje samega sebe, self-care, zdravje, duševno zdravje, volja
Darilo si lahko privoščiš tudi v obliki nekajurnega razvajanja.

Ko se Božiček vrne na severni tečaj, ti ostaneš tukaj

Preprosto povedano – prazniki so čas, ko se spomnimo na ljudi, ki jih imamo radi in nam prinašajo veselje. Tudi sam pa moraš vedno biti v tej skupini tebi ljubih. Po tradicionalnem obdarovanju in množičnem prazničnem druženju boš namreč ostal sam s seboj. Prazniki trajajo le kakšen teden, tvoji občutki, čustva in osebnostna rast pa te spremljajo skozi vse leto. Tako resnično ne pozabi na to, da si ti najbolj pomembna oseba v tvojem življenju in najbolj zaslužen za kakršnokoli božično darilo, ki si ga lahko privoščiš.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button