Študentska politika

Open Dialog, češnja na vrhu projekta Coherent: glas mladih šteje

V Kulturnem inkubatorju je potekal pogovor mladih z odločevalci, Open Dialog. Na pogovoru, ki predstavlja vrhunec projekta Coherent, so udeleženi debatirali o aktualnih tematikah, predvsem o lokalni politiki in kako (ali ne) se vanjo lahko vključujemo mladi.

V začetku meseca septembra je Maribor v okviru projekta Coherent gostil skoraj sto mladih iz desetih držav. Ti so med 5. in 9. septembrom v okviru mladinske poletne izmenjave med drugim razmišljali o pomembnih ciljih evropske strategije za mlade – predvsem o vključujočih družbah, konstruktivnem dialogu in trajnostni ter zeleni Evropi.

Cilj projekta Coherent je prikazati prispevek mladinski strategiji z opolnomočenjem, vključevanjem in povezovanjem preko mednarodnega mreženja. V projekt je vključenih 13 partnerjev iz 10 držav.

 • Lina Valant Sičanović, koordinatorka projekta Coherent

Kot vrhunec projekta je v Kulturnem inkubatorju (kjer so potekale tudi delavnice projekta v začetku meseca) potekal pogovor mladih z odločevalci, Open Dialog. Uvod v srečanje je predstavljala otvoritev razstave, ki je nastala v sklopu aktivnosti mladih obiskovalcev. Do nadaljnjega so tako na ogled zamisli in predlagane smernice za nadaljnje povezovanje mladih in lokalne politike, kot so jih oblikovali udeleženci projekta Coherent.

MKC Maribor, Kulturni inkubator, Open dialog | V sklopu mednarodnega projekta Coherent je nastala razstava.
MKC Maribor, Kulturni inkubator, Open dialog | Ta bo do nadaljnjega na ogled v Kulturnem inkubatorju.
MKC Maribor, Kulturni inkubator, Open dialog | Razstava prikazuje ideje in mnenja mladih udeležencev mladinske poletne izmenjave.

  Ideje in izkušnje – z roko v roki

  Open Dialog sta poleg mladih obiskala tudi predstavnika Mariborske mestne občine (MOM), dr. Luka Lubi in Karina Šenveter, ter direktorica MKC Maribor Marja Guček. Po odprtju razstave je tako bil čas za dialog. Vsaka izmed prisotnih skupin je izžrebala svoje vprašanje (ta so zadevala lokalno politiko), o katerem so v obliki world cafeja, svetovne kavarne, nato razpravljali tako med sabo kot tudi s prisotnimi odločevalci.

  MKC Maribor, Kulturni inkubator, Open dialog
  Skupine so obravnavane teme predebatirale z odločevalci, ob koncu pa je sledilo povzemanje ugotovitev obeh strani.

  Mladi za prihodnost

  Večer je potekal z namenom povezovanja mladih in odločevalcev, hkrati pa so z odprtim dialogom od lokalnih odločevalcev želeli dobiti povratne informacije. Skozi pogovor so se povezali in med seboj delili mnenja, oboji pa so dobili tudi priložnost, da problematiko vključevanja mladih doživijo iz perspektive druge strani. Ob tem je Lina Valant Sičanović povedala tudi, da bodo ugotovitve Open Dialoga predstavljale podlago za priporočila odločevalcem oz. policy toolkit – 20 strani dolg dokument, ki bo služil tako kot pripomoček tistim, ki delajo z mladimi, kot tudi za podlago odločevalcem ob razmišljanju o sprejemanju nadaljnjih odločitev za izboljšanje položaja mladih.

  Projekt je potekal v organizaciji Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor, edinega javnega zavoda MOM na področju mladine. Morda poznaš katerega izmed njihovih številnih projektov ali dogodkov. To so na primer Živa knjižnica Maribor, Banka idej in Maribor skozi rožnata očala, v sklopu centra pa deluje tudi Hostel Pekarna.

  Sara VOCOVNIK
  Sara VOCOVNIK

  Sara Vocovnik

  Novinarka
  Back to top button