Zdravje

Umivanje zob: bi to moral storiti pred ali po zajtrku?

Vzdrževanje ustne higiene oz. umivanje zob je eno izmed osrednjih opravil ohranjanja splošnega telesnega zdravja. Je pa tudi eno izmed prvih opravil v dnevu. Pa je zobe bolje oprati pred ali po zajtrku? Preveri.

Umivanje zob naj bi bilo najbolj smiselno pred zajtrkom. Ne glede na to, kako neokusno je, če tik po ščetkanju spiješ na primer pomarančni sok. Ne, znanosti temeljitega ščetkanja to ni pomembno.

Zakaj ima določena hrana po ščetkanju nekoliko čuden okus? Zato, ker zobna pasta vsebuje natrijev lavret sulfat (snov, zaradi katere se tvori pena), ki zavira delovanje naših brbončic. Morda se spomniš prijetnega okusa pitja pomarančnega soka po ščetkanju zob. Da, to je bil natrijev lavret sulfat.

Zakaj torej umivanje zob pred zajtrkom?

V osnovi gre za to, da želimo pred vnašanjem hrane in pijače v ustih ustvariti čim bolj zdravo okolje. S tem se namreč lahko izognemo poškodbam naše sklenine ali dlesni.

Ustna higiena, zobna pasta, ščetkanje, natrijev lavret sulfat, prehrana, zdravje
Poleg rednega ščetkanja je zelo pomembno tudi, da redno menjuješ svojo zobno ščetko.

V urah, ko spimo, se v naših ustih veselo množijo bakterije – kot posledica nas včasih razveseli tudi prijeten jutranji zadah. Bakterij se s ščetkanjem in fluoridom, ki se nahaja v zobni pasti, znebimo in našo sklenino premažemo z “zaščitno plastjo”. To je zelo pomembno zato, ker so naši zobje zaradi sodobne prehrane bolj nagnjeni k okužbam in gnilobi.

Poleg saniranja nočnega veselja pa s ščetkanjem sprožimo tudi proizvajanje sline, ki nam nato pomaga pri razgradnji hrane in ohranjanju zdravega okolja v ustih.

Kaj pa, če zobe pozabiš umiti pred prvim obrokom dneva?

Ker je redno umivanje zob ključnega pomena za zdravje ustne votline, zamujanje popolnega časa ni dober izgovor, da si zob na koncu sploh ne bi oprali. Če si zjutraj že jedel, pa je vseeno bolje, da imaš med zajtrkom in ščetkanjem krajši premor. Ker lahko kislina v hrani začasno oslabi našo sklenino, lahko z močnim drgnjenjem tik po prehranjevanju naredimo morda celo več škode kot koristi.

Ustna higiena, zobna pasta, ščetkanje, natrijev lavret sulfat, prehrana, zdravje
Tik po obroku zob še ne umivaj, saj lahko tako poškoduješ zobno sklenino.

Tako si po obroku usta speri z vodo in s ščetkanjem raje počakaj 30 minut. Če si jedel kaj posebej kislega, pa raje kar eno uro. Zobna sklenina ti bo hvaležna.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button