Zdravje

Movember tudi mesec ozaveščanja o pljučnem raku

Mesec november bo namenjen opozarjanju o raku mod in prostate ter pljučnem raku. Mednarodno gibanje movember javnost že nekaj let ozavešča o boleznih moške populacije, kar moški izražajo z nošenjem brk v tem mesecu.

Najpogostejši rak moških

Gibanje movember se je leta 2003 začelo v Avstraliji in hitro preraslo v globalno gibanje. Gre za ozaveščanje za zgodnje odkrivanje in pravočasno zdravljenje raka na prostati in modih, o pravilnem pristopu k zdravljenju duševnih bolezni pri moških in za preprečevanju samomorov.

Gibanje movember se je leta 2003 začelo v Avstraliji.

Rak prostate je najpogostejši rak moških, predvsem starejših. Na leto ga v Sloveniji diagnosticirajo pri okoli 1500 moških, za posledicami pa jih umre okoli 400.

Med simptomi raka prostate so pogosto uriniranje, zlasti ponoči, težave z začetkom uriniranja, bolečine pri uriniranju in kri v urinu. Največji dejavnik tveganja za nastanek bolezni je starost, pomembna pa je tudi družinska preteklost. Moški, katerega oče ali brat sta zbolela za rakom prostate, ima povečano tveganje, da bo tudi sam zbolel.

Akcija Pravi moški skrbi zase! moške intenzivneje seznanja z možnostmi preprečevanja in čimprejšnjega odkrivanja raka. Letošnja akcija je usmerjena na prepoznavanje simptomov, ki lahko spremljajo različna rakava obolenja.

Prvi cilj akcije je zmanjšati pojavnost raka, kar se lahko med drugim doseže z zdravim načinom življenja, drugi pa izboljšati preživetje tistih, ki so za rakom že zboleli.

Raku pljuč bi se lahko izognili s prenehanjem kajenja

November pa je tudi mesec ozaveščanja o pljučnem raku, za katerim pri nas vsako leto zboli okoli 1300 ljudi. Za njim zbolevajo predvsem moški, v zadnjih letih pa narašča število žensk, saj se je odstotek kadilcev pri moških zmanjšal, pri ženskah pa občutno povečal.

Pljučni rak v Sloveniji ni najpogostejši, vendar pa Slovenci za njim najpogosteje umiramo.

Glavni dejavnik pljučnega raka je še vedno aktivno ali pasivno kajenje tobaka. Aktivno kajenje poveča tveganje za od 8- do 30-krat. Tveganje je odvisno od količine pokajenih cigaret in je večje pri tistih, ki so s kajenjem začeli v zgodnji mladosti.

V večini primerov bi se raku pljuč lahko izognili, če bi prenehali s kajenjem.

Velika težava pljučnega raka je zelo pozno odkrivanje, saj je v zgodnjih fazah bolezen praviloma brez simptomov. Posebno pozornost je treba nameniti hitri upehanosti pri vsakdanjih opravilih, občutku težkega dihanja, kadilci ali bivši kadilci pa naj bodo pozorni tudi na spremembo kašlja.

Na pljučnega raka kažejo tudi stalen ali bolj intenziven kadilski kašelj, stalna bolečina v prsnem košu, v rami ali v hrbtu, hripavost ter ponavljajoči se bronhitisi ali pljučnice. Nekadilci pa morajo biti pozorni na kašelj, ki kljub zdravljenju traja več kot 14 dni.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button