ZdravjeŽivljenjski slog

Bi morali prepovedati okolju nevarne vejpe za enkratno uporabo?

Vejpi za enkratno uporabo so postali zelo popularni. Na teden jih zavržemo več kot pet milijonov, vsako sekundo jih zavržemo pet. Ne samo, da so škodljivi okolju, prav tako lahko povzročijo zdravstvene težave. Kaj to pomeni za našo prihodnost? Bi jih morali umakniti s polic?

Lahko bi rekli, da živimo v »dobi vejpinga«. Raziskovalci pravijo, da je čas, da prepovemo vejpe za enkratno uporabo zaradi okoljskih odpadkov in težav, ki jih povzročajo. Glede na študijo neprofitne organizacije Material Focus se je količina zavrženih vejpov od leta 2022 povečala za kar štirikrat.

Vejpi vsebujejo litij. V njih ga je dovolj za proizvodnjo 5.000 električnih avtomobilskih baterij na leto. Poleg okoljskih odpadkov, ki jih ustvarjajo, ostanki litija v baterijah predstavljajo tudi tveganje za javno varnost, saj lahko postanejo vnetljivi, ko jih zdrobimo.

Ko govorimo o vejp dobi, se ne hecamo

Podatki, ki jih je pridobila vlada, so ugotovili, da se je število deklet, ki v Združenem kraljestvu uporabljajo elektronske vejpe, v zadnjem letu kar potrojilo. Poleg zdravstvenih razlogov takšna poraba vejpov nikakor ni dobra za okolje. Njihova popularna uporaba je pripeljala do poziva za njihovo umaknitev. Scott Butler, izvršni direktor neprofitne organizacije, je o vejpih povedal: »Gre za enega izmed najnevarnejših potrošniških izdelkov, ki smo ga kdarkoli izdelali«.

Povedal je še, da Združeno kraljestvo nima infrastrukture za učinkovito recikliranje vejpov. »Zelo malo proizvajalcev in trgovcev upošteva okoljske predpise ter vzpostavi točke in sisteme za recikliranje. Vse to pomeni, da so lokalne oblasti prepogosto obremenjene z glavoboli (finančnimi in operativnimi). Ti nastanejo zaradi vejpov za enkratno uporabo,« je pojasnil.

Vejpi za enkratno uporabo v zadnjih letih postajajo vedno bolj popularni.

Kje začeti?

Organizacija je predlagala, da bi morali trgovci, uvozniki in proizvajalci elektronskih cigaret prevzeti stroške zbiranja in recikliranja zavrženih vejpov. Ta ideja se je porajala potem, ko so številne druge države sprejele ukrepe za prepoved e-cigaret. Škotski prvi minister Humza Yousaf je potrdil, da bo potekalo posvetovanje o prepovedi vejpov, medtem pa je Nemčija že prepovedala aromatizirane e-cigarete. Francoska premierka Élisabeth Borne je tudi potrdila, da bo francoska vlada predstavila nacionalni načrt za prepoved e-cigaret.

Butler je za konec še dodal: »Dokler proizvajalci vejpov, uvozniki in trgovci ne bodo upoštevali priporočil in prevzeli odgovornosti, se bodo pozivi za prepoved prodaje le še okrepili.« Torej, kaj sledi za e-cigarete v drugih državah? Kdaj bomo tudi mi uvedli spremembe?

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button