Glasba

Šourock 2023: začetki v tonih od groove metala do indie pop-rocka

Ponovno je čas za Šourock. Letos je to že 20. tradicionalni natečaj za najboljši bend sezone. Na prvem predvečeru so se predstavile štiri skupine, in sicer: Before Time, Birdland, Ghastly Ashes in Love Charade. Predstavitve bendov se bodo nadaljevale še naslednji dve sredi, nato pa ostaja samo še vprašanje, kdo bodo zmagovalci?

Šourock, natečaj za najboljšo študentsko in dijaško glasbeno skupino, letos ponovno poteka septembra in že 20. leto zapored. V tem času smo lahko spoznali številne izjemno dobre skupine, ki so nas razveselile z raznovrstnimi stili glasbe. Lani skupina Smetnaki, predlani Jet Black Diamonds … Kaj pa letos? Žirija se bo ponovno soočala z izjemno težko odločitvijo: kako med vsemi nastopajočimi izbrati zvezdo Šourocka?

Začetki so udarni, na včerajšnji (prvi sredi Šourocka) smo spoznali štiri izjemno raznolike skupine, ki so svoje talente prikazali na odru Štuka. V naslednjih nekaj tednih se bodo predstavile še ostale skupine. Zmagovalce čaka tudi nagrada v višini 1000 evrov. Kaj pa čaka poslušalce? No, poslušalci bodo priča izjemnim nastopom in seveda (Šou)rockanju ob glasbi, ki enostavno nima meja.

Malce živo, malce chill

Najprej so na oder stopili Before Time, indie pop-rock skupina, ki se preprosto poveže s poslušalci. Njihova vokalna ter inštrumentalna zasedba omogoča izjemen užitek ob glasbi. Zapeli so svoje avtorske komade, ki jih pojejo tako v angleškem kot tudi slovenskem jeziku in ki znajo poslušalce pustiti tudi brez besed. Kot so dejali sami, njihova glasba poskuša odstopati od novodobne pop norme ter “muh enodnevnic”. S svojim nastopom so to definitivno prikazali.

Emocionalen in čustven nastop Before Time se je poslušalcem vtisnil v spomin.

Za prvim Šourock nastopom je sledil nastop skupine Love Charade, ki nas je popeljal v bolj groovy vibe. Na vprašanje o stilu glasbe, ki jo igrajo, so odgovorili: »Smo groovy pop-rock skupina z občasnim hippie pridihom«. Izjemno zanimiva je tudi njihova sestava – prihajajo namereč iz različnih delov Slovenije, a skupaj oblikujejo enovit glasbeni stil.

S skupino Love Charade smo malce zacveteli – ob pesmi Alegorija Pomladi.

Nato je nastopil čas za spremembo. Spoznali smo Ghastly Ashes, ki so nas popeljali v svet metala. Seveda ne govorimo zgolj o metalu, temveč o melodic-groove metalu. Bend prihaja iz Primorsko-Notranjske, torej so od našega Štuka zelo oddaljeni, vendar so svojo energijo prinesli vse od svoje domače (okolice) Postojne. Duh metala je privabil številne, ki so z veseljem zamigali z glavo.

Ghastly Ashes so svojo zgodbo pričeli z igranjem coverjev, zdaj pa izdajajo avtorske pesmi in zapolnjujejo dvorane!

Kot zadnji so se nam predstavili fantje skupine Birdland. Zaigrali so soft-rock komade avtorskega izvora in udarno zaključili noč. Pred samim pričetkom koncerta so nam povedali tudi nekaj o njihovi skupini, da se med seboj zelo dobro razumejo (tudi, če se včasih ne) in da jim ravno to omogoča dobre nastope.

Birdland pa so za konec poleg izjemnih vokalov prikazali tudi izvrste kitarske solaže.

Kaj Šourock prinaša v naslednjih tednih?

Predizbori bodo potekali še naslednji dve sredi. Prisluhnili bomo lahko še številnim skupinam, ki nas bodo popeljale skozi vse mogoče glasbene stile. Se boš zgodbi pridružil tudi ti? Finale nas čaka 18. oktobra! Če te zanima, kdo bodo zmagovalci letošnjega Šourocka, se nam pridruži. Šourock je, se nadaljuje in bo še naprej!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Šourock (@sourock.natecaj)

Iva KNEZ
Marcel VRBNJAK
ikona snemalec Dejan ZVONAR

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button